fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStimulisati malu privredu i porodične firme

Stimulisati malu privredu i porodične firme

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova Vlada treba da oslobodi preduzetnički duh ljudi i stimuliše malu privredu i porodične firme, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević i dodao da treba ukinuti sva parafiskalna opterećenja privredi, što će značajno smanjiti troškove poslovanja.

“Ovakav transparentni poslovni ambijent, jasna i jednostavna fiskalna politika i inspekcijska služba koja dominatno djeluje preventivno i edukativno, djelovaće podsticajno na otvaranje novih malih radnji, koje će kapitalno zapošljavati ljude i povećati fleksibilnost i mobilnost tržišta rada”, naveo je Medojević u saopštenju.

Prema njegovim riječima, posebno je važno stimulisati otvaranje malih porodičnih zanatskih radnji i sitne proizvodnje, koje mogu biti od velikog značaja za rješavanje pitanja nezaposlenosti.

“Za ove male radnje – frizere, sajdžije, obućare, krojače, kućnu radinost, poslastičare i buregdžinice, treba ukinuti fiskalne kase, a inspekcijske službe temeljno reorganizovati na način da njihova osnovna uloga bude preventivna i edukativna, a ne represivna”, smatra Medojević.

Prethodni režim je, kako tvrdi, držao u stalnom strahu od inspekcija, kazni i zatvaranja hiljade ljudi, čija egzistencija je zavisila od tog posla.

“Na ovaj način režim je primoravao vlasnike ovakvih radnji i njihove porodice da glasaju za Demokratsku partju socijalista (DPS)”, kazao je Medojević.

Medojević smatra da radnici moraju biti zaštićeni i da sindikat mora biti obavezan u svakom preduzeću sa preko deset zaposlenih.

“Rad na crno i neplaćanje poreza i doprinosa sa zaradama treba da budu krivična djela. Porez na prihod ne treba naplaćivati za plate koje su do nivoa prosječne”, rekao je Medojević.

On je ocijenio i da su kamate u crnogorskim komercijalnim bankama previsoke i da imaju karakter zelenaških.

“Više je razloga za to, od sistemskih i strukturnih, do špekulativnih i kriminalnih, ali u ovom trenutku najveći problem je zabrinjavajuće visoki nivo nenaplativih kredita”, dodao je Medojević.

On je saopštio da su rukovodstva crnogorskih komercijalnih banaka u toku 2006, 2007 i 2008. godine, davala ogoromne iznose kredita ne poštujući uobičajne standarde u procjeni rizika i obezjeđenju kredita.

Za kolateral su uzimane akcije ili nekretnine koje su nerealno procjenjivane i čija je tržišna vrijednost naduvana.

“Najveći dio, od preko jedne milijarde ovakvih kredita bez pokrića, je završio van Crne Gore, na privatnim računima dužnika, a u bankarskim bilansima ostale su ogromne rupe. Zbog tih nenaplativih kredita, povećan je nivo obaveznih rezervi i banke su morale da uvode nove troškove građanima i privredi i da zadržavaju zelenaške kamate, koje pogubno djeluju na opstanak malih i srednjih preduzeća”, poručio je Medojević.

Najveća odgovornost, kako smatra, leži na Centralnoj banci (CBCG), koja je tolerisala lažno predstavljanje ovih nenaplativih kredita u bilansima banaka.

“Umjesto da se ovi krediti tretiraju kao nenaplativi i da se knjiže kao gubici, sa obavezom banaka da ih supstuišu novim kapitalom, CBCG je tolerisala knjigovodstvene malverzacije. To je dovelo do smanjenja kredita za privredu i građane i zadržavanja visokih kamatnih stopa koje predstavljaju ozbiljan problem za normalno funkcionisanje privrede”, dodao je Medojević.

Drugi veliki problem, kako smatra, su dugovi države, gdje komercijalne banke radije kreditiraju državu, nego privredu.

“Ovakvo stanje je neodrživo i vodi ka krizi likvidosti i solventnosti privrede, smanjenju privredne aktivnosti, zatvaranju malih i srednjih preduzeća i povećanju nezaposlenosti”, upozorio je Medojević.

Stoga je, kako je rekao, neophodno hitno transformisati Investiciono razvojni fond (IRF) u državnu razvojnu banku, koja treba da obezbijedi dugoročni kapital za finansiranje investicija u proizvodnju i poljoprivredu, po kamatama do maksimalno jedan odsto godišnje, uz razumne grejs periode.

“Nova Vlada će morati uložiti ogroman napor da nas ugledni svjetski investitori počnu prepoznavati kao destinaciju u kojoj vlada sila zakona, a ne zakon sile, kriminal i korupcija”, zaključio je Medojević.

Najčitanije