fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpajić: Snažan oporavak crnogorske ekonomije

Spajić: Snažan oporavak crnogorske ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija se snažno popravlja u ovoj godini, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

“Ekonomija Crne Gore se snažno oporavlja u ovoj godini, uz ciljane mjere Vlade. Stopu rasta ekonomije za ovu godinu i Međunarodni monetarni fond (MMF) podiže na dvocifrenu, nakon Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (BRD)”, naveo je Spajić na svom Twitter nalogu.

On je dodao da su razgovori sa predstavnicima MMF-a u podgorici bili konstruktivni i da zaključci te međunarodne finansijske institucije dodatno ohrabruju.

Predstavnici MMF-a su kazali danas da bi crnogorska ekonomija, prema procjenama tog fonda, ove godine trebalo da ostvari dvocifren rast, i dodali da bi se rizici implementacije programa Evropa sad mogli ublažiti razmatranjem faznog pristupa, kroz pažljivo kalibrirane korake.

Šef Misije MMF-a za Crnu Goru, Srikant Seshadri, kazao je da se crnogorska ekonomija snažno oporavlja u ovoj godini, usljed oporavka turizma koji je podržan ciljanim mjerama Vlade.

„Očekuje se da stopa rasta ove godine bude dvocifrena. Srednjoročni ekonomski izgledi se čine obećavajućim, ali postoje i brojni rizici. Kratkoročno gledano, stope vakcinacije treba da se ubrzaju. Kada pandemija popusti, centralni prioritet je smanjenje nivoa javnog i spoljnog duga kako bi se stvorilo više prostora za podršku rastu“, rekao je Seshadri na zajedničkoj konferenciji za novinare Centralne banke (CBCG), Ministarstva finansija i socijalnog staranja i MMF-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije