fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 porastao nakon poruka Feda

S&P 500 porastao nakon poruka Feda

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks u srijedu je na Wall Streetu porastao, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, jer ulagači čekaju dodatne fiskalne podsticajne mjere i zato što je Fed poručio da ključne kamatne stope ostaju blizu nule.

Dow Jones je skliznuo 0,15 odsto na 30.154 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,18 odsto na 3.701 bod, a Nasdaq indeks 0,5 odsto na rekordnih 12.658 bodova, prenosi Hrportfolio.

Ulagače su ohrabrile poruke zvaničnika američke centralne banke, nakon njihove dvodnevne sjednice, da će ključne kamatne stope ostati na niskim nivoima, blizu nule, i da će nastaviti da kupuju obveznice dok se ne poboljša situacija na tržištu rada i dok inflacija ne dostigne dva odsto.

To znači da će Fed održavati visoku likvidnost na tržištima, uz nisku cijenu novca, sve dok privreda ne bude čvrsto na putu oporavka od koronakrize.

Zvaničnici Feda poboljšali su i ekonomske procjene, pa sada očekuju da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini iznositi samo 2,4 odsto, dok su u junu očekivali pad od 6,5 odsto.

U idućoj godini, procjenjuju, rast bi mogao dostići 4,2 odsto, dok su prije očekivali rast od četiri odsto.

„Kako su cijene dionica blago porasle nakon poruka Feda, to pokazuje da ulagači vjeruju da će niske kamate još duže vrijeme podržavati cijene dionica čak i na ovim povišenim nivoima”, kazao je Rick Meckler, partner u kompaniji Cherry Lane Investments.

Optimizam na tržištu zahvaljuje se i očekivanjima da će republikanci i demokrate u Kongresu konačno usuglasiti novi paket fiskalnih podsticaja o kojem pregovaraju već mjesecima.

Iz Kongresa stižu poruke da je dogovor o paketu poticaja od 900 milijardi USD, koji između ostalog uključuje čekove od 600 do 700 USD za one koji su u koronakrizi ostali bez posla, vrlo blizu i da bi se o predloženom paketu pomoći moglo glasati u iduća 24 sata.

Da je Amerikancima i ekonomiji potrebna pomoć pokazuje i podatak da je u novembru promet u trgovini na malo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pao 1,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec zbog toga što su mnoge savezne države ponovo uvele restriktivne mjere kako bi zaustavile širenja koronavirusa.

Podršku tržištu pruža i početak vakcinacije protiv koronavirusa u SAD-u, što podržava nade ulagača da će se ekonomska aktivnost uskoro normalizirati, a privreda brzo oporaviti od koronakrize.

Uprkos pandemiji, koja je izazvala pad ekonomije i zarada većine kompanija, svi berzanski indeksi na Wall Streetu ove godine su snažno porasli i kreću se oko najviših nivoa.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine više od 14 odsto, što se zahvaljuje velikim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama ekonomiji, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,88 odsto na 6.570 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,52 odsto na 13.565 bodova, a pariski CAC 0,31 odsto na 5.547 bodova.

Najčitanije