fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P 500 oslabio drugi dan zaredom

S&P 500 oslabio drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao drugi dan zaredom jer su ulagači zabrinuti zbog pojave novog soja koronavirusa u Britaniji, pa je dogovor američkog Kongresa o novim podsticajnim mjerama ostao u drugom planu.

Dow Jones oslabio je 200 bodova ili 0,67 odsto, na 30.015 bodova, a S&P 500 0,21 odsto, na 3.687 poena. Nasdaq indeks ojačao je 0,51 odsto, na rekordnih 12.807 bodova, prenosi Hrportfolio.

Ulagače je zabrinulo ‘zatvaranje’ Britanije zbog pojave novog soja koronavirusa, koji se širi brže od dosadašnjeg, zbog čega je britanska vlada proglasila karantin za London i jugoistok Engleske.

U međuvremenu, više od 50 zemalja privremeno je obustavilo letove iz Ujedinjenog Kraljevstva, a Francuska je zatvorila granicu s Britanijom na 48 sati.

Koronavirus se nepopustljivo širi i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pa se dnevno bilježi više od 200 hiljada zaraženih.

Zbog toga savezne države uvode nove restriktivne mjere, pa se usporava oporavak američke privrede. Tako su ulagače zabrinuli podaci o neočekivanom padu povjerenja potrošača i prodaje postojećih kuća.

S druge strane, podršku tržištima pružila je vijest da je Kongres, nakon višemjesečnih stranačkih pregovora, konačno prihvatio nove podsticajne fiskalne mjere.

Paket podsticaja ekonomiji vrijedan je gotovo 900 milijardi USD, uključujući pomoć nezaposlenima i malim preduzećima te distribuciju vakcine.

Uprkos pandemiji, koja je izazvala pad ekonomije i zarada većine kompanija, svi berzanski indeksi na Wall Streetu ove su godine snažno porasli i kreću se na najvišim nivoima u istoriji.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 14 odsto.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim podticajnim mjerama ekonomiji, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

A na evropskim berzama cijene dionica su nadoknadile dio gubitaka od prethodnog dana.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 odsto, na 6.453 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,3 odsto, na 13.418 bodova, a pariski CAC 1,36 odsto, na 5.466 bodova.

Najčitanije