fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 gotovo nepromijenjen

S&P 500 gotovo nepromijenjen

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno, pri čemu je S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen, jer ulagači nijesu skloni riziku zbog rasta prinosa na obveznice i mogućeg povećanja kamata prije nego što se očekivalo.

Dow Jones i Nasdaq indeks oslabili su neznatno na 36.087 bodova odnosno 15.853 poena. S&P 500 ostao je gotovo nepromijenjen na 4.682 boda, prenosi SEEbiz.

Na najvećoj svjetskoj berzi trgovalo se vrlo oprezno jer, s jedne strane, podršku tržištu pružaju dobri makroekonomski pokazatelji, dok je s druge strane pod pritiskom zbog rasta prinosa na obveznice, jer bi visoka inflacija mogla natjerati američku centralnu banku, Federealne rezerve (Fed) da uskoro poveća kamatne stope.

„Wall Street je sasvim fokusiran na kretanja na tržištu obveznica. Prinosi na obveznice rastu, a to bi mogao biti signal da je puno nervoze na tržištu, da bi Fed mogao kasniti s povećanjem kamata, što bi značili da će ih kasnije morati brže podizati, s obzirom na inflacione pritiske”, rekao je analitičar u firmi OANDA, Ed Moya.

Prošle sedmice je objavljeno da su u oktobru potrošačke cijene porasle 6,2 odsto na godišnjem nivou, najviše u posljednjih 30 godina.

Tako se inflacija već pet mjeseci zaredom kreće iznad pet odsto, znatno iznad planirane granice Fed-a od dva odsto.

Ulagači se plaše da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u lancima nabavke visoka inflacija mogla potrajati duže nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

A to bi moglo natjerati banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše su pale cijene dionica u rudarskom, 0,4 odsto, jer se ulagači plaše da bi slabost kineskog tržišta nekretnina mogla izazvati pad potražnje za metalima i drugim sirovinama.

U fokusu ulagača ove sedmice biće kvartalni poslovni rezultati niza velikih trgovačkih lanaca, kao što su Walmart i Target, ali i izvještaj o prometu u trgovini na malo u oktobru, koje će pokazati koliko raste potrošnja Amerikanaca.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je blago na 7.351 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,34 odsto na 16.148 poena, a pariski CAC 0,52 odsto na 7.128 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije