fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySistem će ostati stabilan

Sistem će ostati stabilan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bankarski sektor je najbolje uređen dio ekonomskog sistema Crne Gore, što je godina na izmaku najbolje pokazala, ocijenio je glavni izvršni direktor Hipotekarne banke, Esad Zaimović i dodao da su svi pokazatelji poslovanja na istorijski najboljim vrijednostima.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da se sistem prvi put suočio sa stečajem dvije banke i pokušajem kreiranja krize u bankarskom sektoru, ali je pokazao vitalnost.

“Iako je smanjen broj banaka u sistemu, svi pokazatelji poslovanja su na istorijski najboljim vrijednostima, to je nedavno i saopštio guverner Centralne banke”, rekao je Zaimović.

On je podsjetio da je početak godine bio vrlo izazovan. Stečaj dvije banke, koji je uzrokovan internim problemima u tim bankama, pokušao se iskoristiti za destabilizaciju cijelog bankarskog sektora, a preko toga i ukupnog ekonomskog sistema.

“Određeni politički subjekti, uz jaku medijsku podršku, praćenu tendencioznim analizama i komentarima takozvanih analitičara su željeli da izazovu nesigurnost kod deponenata i klijenata banaka u Crnoj Gori, sugerišući im da je sistem nesiguran, da treba povlačiti novac iz banaka, što bi na kraju za posljedicu imalo blokadu čitavog Sistema”, kazao je Zaimović.

Prema njegovim riječima, reakcija Udruženja banaka i Centralne banke je bila pravovremena i efikasna, što pokazuju i rezultati.

On je, govoreći o visini kamatnih stopa, kazao da to nije jednostrana odluka bilo koje od banaka, već zavisi od mnogo faktora.

“Kao što je spomenuto u saopštenjima Centralne banke, kamatne stope su na istorijskom minimumu. Nijesam siguran da se nekom administrativnom intervencijom može uticati na dodatno sniženje kamatnih stopa, previše je to kompleksna problematika”, smatra Zaimović.

Kvalitetni programi će, kako je rekao, uvijek biti u mogućnosti da se daleko povoljnije zadužuju od prosječnih kamatnih stopa, tako da nemaju primjedbi prvoklasnih klijenata.

“Postoji veoma izražena konkurencija među bankama za finansiranjem takvih klijenata i za njih su kamatne stope veoma niske, niže su od tri odsto na godišnjem nivou”, dodao je Zaimović.

On je kazao i da ne očekuje posebno značajne korekcije u visini kamatnih stopa, kao što i ne očekuje da će doći do značajnijeg odliva depozita tim povodom.

“Moja preporuka klijentima, prvenstveno onima koji imaju slobodna novčana sredstva na rok duži od godinu, jeste da dio svog novca ulažu i u obveznice, prvenstveno crnogorske državne, jer one nose dosta solidan prinos, uz minimalni rizik”, zaključio je Zaimović.

Najčitanije