fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSindikati pripremili predloge za nove ekonomske mjere

Sindikati pripremili predloge za nove ekonomske mjere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici dva reprezentativna sindikata pripremili su set predloga za radnu grupu, koja bi tokom ovg mjeseca trebalo da predstavi dodatne mjere podrške za ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije koronavirusa u Crnoj Gori.

Oni su kazali da očekuju da, kao socijalni partneri, budu neposredno uključeni u donošenje novih mjera, piše Pobjeda.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković, rekao je da je predloge uputio Ministarstvu rada, dok je vodeći čovjek Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, nije želio da ih predstavlja medijima prije nego što se „sjedne za sto“, jer to smatra pupulizmom.

Keković je kazao da se u novoformiranoj radnoj grupi ne nalaze predstavnici reprezentativnih udruženja zaposlenih i poslodavaca, ali da oni očekuju da im njihovi predlozi budu proslijeđeni.

On je dodao da vjeruje da će se socijalnim partnerima omogućiti da neposredno budu uključeni u kreiranje mjera koje su direktno vezane za zaposlene i poslodavce, na šta obavezuju standardi Međunarodne organizacije rada i nacionalno zakonodavstvo.

“U suprotnom bi bilo neozbiljno i neodgovorno konkretizovati pojedine mjere nemajući potpune informacije i uvid u aktuelne mogućnosti budžeta i poslodavaca”, navodi se u pismu koje je USSCG uputio Ministarstvu.

Oni, između ostalog, smatraju da poslodavce treba obavezati da po automatizmu na minimum tri mjeseca produže ugovore na određeno koji ističu u vrijeme trajanja epidemije, s tim da država sufinansira njihove zarade dok traju vanredne mjere.

Iz USSCG su kazali da bi trebalo utvrditi stimulativne mjere za poslodavce koji ne daju otkaze, proglasiti Covid-19 za karantinsku bolest, kako bi zaraženi i oni koji su u samoizolaciji imali pravo na stoprocentnu zaradu, obezbijediti učešće države od najmanje 40 odsto u finansiranju plaćenog odsustva roditelja djece do 11 godina, dok bi ostatak do pune zarade išao na teret poslodavca, predvidjeti naknadu za sve koji u ovom periodu ostanu bez posla, rebalansom predvidjeti povećanje zarada za zdravstvo i radno angažovane u prosvjeti, inspekciji, vojsci, policiji, komunalnim, vatrogasnim i drugim službama i pripremiti zakon o mjerama koje se preduzimaju u ovom periodu.

Iz SSCG su saopštili da bi iznošenje predloga mjera preko medija, prije nego se sjedne za sto, predstavljalo populizam, a ne želju da se dođe do najboljih mogućih rješenja.

SSCG će, kako tvrde njegovi predstavnici, znati da zaštiti prava svojih članova i svih zaposlenih, maksimalno koliko je moguće.

„Još jednom pozivamo sve na solidarnost i kod prevazilaženja ekonomske situacije, jer jedino tako možemo izaći sa što manje posljedica”, poručio je Zarubica.

Vlada je u saradnji sa Centralnom bankom 19. marta usvojila paket mjera podrške, koji podrazumijeva odlaganje otplate kredita i poreza i doprinosa na zarade za tri mjeseca, jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja od po 50 EUR, kao i odgađanje plaćanja zakupa za državne nekretnine.

Investiciono razvojni fond (IRF) je kreirao kreditnu liniju do maksimalno tri miliona EUR, sa dvije godine grejs perioda i kamatom od 1,5 odsto.

Najčitanije