fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDT nije nadležno za postupak stečaja

SDT nije nadležno za postupak stečaja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije nadležno za postupak stečaja i izvršenja koji se vode pred nadležnim sudom odnosno javnim izvršiteljem, niti za isplatu potraživanja radnika iz stečajne mase.

„SDT utvrđuje da li postoji osnovana sumnja u pravcu izvršenja nekog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, a iz nadležnosti je Specijalnog tužilaštva“, navodi se u saopštenju.

Iz SDT-a su reagovali na javna obraćanja radnika nikšićkih Rudnika boksita, koji su najavili i moguće proteste u Podgorici, nezadovoljni time što, kako tvrde, SDT pet godina ne rješava njihov predmet o nelegalnoj prodaji sindikalnog placa od oko 18,7 hiljada kvadrata.

„SDT obavještava javnost da su u ovom tužilaštvu formirana dva predmeta u kojima tužilaštvo preduzima sve mjere i radnje radi rasvjetljavanja prijavljenih krivično pravnih događaja, pa su u prethodnom periodu već preduzete određene dokazne radnje u vidu složenih ekonomsko – finansijska vještačenja, te je prikupljena obimna poslovna i druga dokumentacija. U narednom, kratkom vremenskom periodu, će u tim predmetima, nakon analize prikupljenih podataka i dokaza, biti donijete odluke“, rekli su iz SDT-a.

U SDT-u je, prema riječima njegovih predstavnika, u toku istraga protiv 18 pojedinaca i dvije kompanije, od kojih je jedno okrivljeno preduzeće “B.” sa Cetinja, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, a u vezi sa zloupotrebama koje se odnose na prodaju nepokretnosti na Cetinju, takozvane Bijele poljane, i koncesione ugovore sa tim u vezi.

„Međutim, ovaj predmet nije u vezi sa predmetima koji su formirani povodom krivičnih prijava u odnosu na eventualne nezakonitosti u Rudnicima boksita Nikšić i riječ je o drugom preduzeću“, dodali su iz SDT-a.

Najčitanije