fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRekordni nivoi indeksa na Wall Streetu

Rekordni nivoi indeksa na Wall Streetu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su prošle sedmice berzanski indeksi dostigli rekordne nivoe jer ulagači vjeruju da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) i dalje voditi podsticajnu monetarnu politiku, dok se na ostalim svjetskim berzama trgovalo opreznije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao jedan odsto, na 34.786 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,7 odsto, na 4.352 poena, a Nasdaq indeks 1,9 odsto, na 14.639 bodova.

Sva ta tri indeksa dostigla su nove najviše nivoe u istoriji, što se zahvaljuje nastavku oporavka najveće svjetske ekonomije od koronakrize, prenosi SEEbiz.

Prošle sedmice objavljeno je da je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima u prethodnoj sedmici dodatno pao na najniži nivo od izbijanja pandemije koronavirusa, dok su aktivnosti u fabričkom sektoru u junu nastavile rasti, iako nešto sporijim tempom nego mjesec prije.

„Ovi podaci o tržištu rada i proizvodnji podržavaju teze o nastavku rasta ekonomije, iako po nižim stopama nego prije”, kazao je direktor u firmi Lenox Wealth Advisors, David Carter.

Ulagače je ohrabrio i podatak da je u junu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) broj zaposlenih porastao 850 hiljada, više nego što se očekivalo i više nego mjesec prije.

Međutim, broj zaposlenih i dalje je oko 6,8 miliona manji nego u februaru prošle godine, prije izbijanja koronakrize.

A to znači, protumačeno je na tržištu, da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) i dalje voditi podsticajnu monetarnu politiku jer joj je oporavak tržišta rada prioritet.

Naime, zvaninčnici Feda već duže vrijeme poručuju da je prerano za zaoštravanje monetarne politike, uprkos jačanju inflacije, jer se tržište rada još nije dovoljno oporavilo.

„Za tržište kapitala to su najbolji mogući podaci. Broj zaposlenih porastao je znatno, što ukazuje na snagu oporavka, no ne toliko da bi naveo ulagače na zaključak da bi Fed morao reagovati prije nego što se očekuje”, kazao je direktor u firmi Wells Fargo Wealth & Investment Management, Darrell Cronk.

Međutim, na evropskim berzama se prošle sedmice trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,2 odsto, na 7.123 boda, a pariski CAC jedan odsto, na 6.552 poena. Međutim, frankfurtski DAX porastao je 0,3 odsto, na 15.650 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks skliznuo jedan odsto, na 28.783 boda.

Azijski ulagači posljednjih dana nijesu voljni riskirati zbog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u mnogim zemljama regije.

Australija, Indonezija, Tajland i Malezija bilježe širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, što vodi novim restrikcijama i usporavanju oporavka ekonomije od koronakrize.

Zbog toga azijske ulagače nijesu ohrabrili ni novi rekordi na Wall Streetu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije