fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRCF podržava investicije u projekte dualnog obrazovanja

RCF podržava investicije u projekte dualnog obrazovanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regionalni Challenge Fond (RCF) objavio je prvi poziv za iskazivanje interesovanja za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja, koji je otvoren za šest zemalja Zapadnog Balkana.

„Fond će isplatiti 18,8 miliona EUR do 2025. godine za podršku investicijama u regionu. Cilj je finansiranje do 60 projekata tokom programskog perioda“, navodi se u saopštenju RCF-a.

RCF će sjutra online organizovati uvodni događaj za prvi poziv, kako bi okupio predstavnike međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa, javnih institucija zaduženih za stručno obrazovanje i obuku, privrednih komora, pružalaca stručnog obrazovanja i preduzeća.

Prvi poziv za prijavu interesovanja biće otvoren do 30. aprila.

Prijave su otvorene za konzorcijume iz šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji se sastoje od jedne institucije za stručno obrazovanje i najmanje dva preduzeća.

Vođa tima RCF-a, Frider Vorman, podsjetio je na potrebu preduzeća za kvalifikovanim zaposlenim, dok mladi ljudi moraju da razviju prave vještine, što može biti teško u današnjem izazovnom okruženju.

„RCF će pomoći da se premosti ovaj jaz finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu za pružaoce obuke koji se uključuju u aktivnosti kooperativnog odnosno dualnog obrazovanja i obuke sa partnerskim preduzećima, kako bi na taj način pomogli učenicima u usvajanju vještina usklađenih sa potrebama kompanija“, rekao je Vorman.

Cilj je, kako je dodao, da se ojača kvalitet i relevantnost stručnog obrazovanja i obuke na tržištu rada promovisanjem partnerstva između institucija za stručno obrazovanje i preduzeća.

Dualno obrazovanje kombinuje praktičnu obuku u obrazovnim instutucijama sa učenjem kroz rad u kompanijama.

Ovaj pristup se pokazao uspješnim u stvaranju diplomaca sa praktičnim vještinama koje odgovaraju zahtjevima tržišta rada.

„Većina zemalja zapadnog Balkana prepoznala je kooperativno ili dualno obrazovanje kao korisno za premošćavanje jaza između obrazovne ponude i potražnje na tržištu rada, a RCF je osnovan kako bi pružio dodatnu podršku“, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i predsjednik Privredne komore Srbije (PKS), Marko Čadež, kazao je da taj projekat, pokrenut prije pandemije, sada dodatno dobija na značaju, jer će omogućiti i prekvalifikaciju i novo zapošljavanje radnika u kompanijama i sektorima koji su pretpjeli najveći udar pandemije.

„Privredne komore članice Komorskog investicionog foruma zapadno-balkanske šestorke će se maksimalno angažovati i doprinijeti uključivanju u konzorcijume kompanija iz grana koje su od ključnog značaja za razvoj svake ekonomije pojedinačno i regiona u cjelini“, naveo je Čadež.

On je pozvao kompanije da se udruže sa srednjim, višim sručnim školama i fakultetima, konkurišu za sredstva Fonda i zajednički osnuju trening centre koji će omogućiti učenicima i studentima da se upoznaju sa mašinama, opremom i alatima na kojima će raditi u realnom radnom okruženju – tokom dokvalifikacije i kasnije kada se zaposle.

RCF je novi program kojim se želi povećati produktivnost i konkurentnost preduzeća na Zapadnom Balkanu.

Najčitanije