fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast zaposlenosti u SAD-u podstakao cijene na Wall Streetu

Rast zaposlenosti u SAD-u podstakao cijene na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u petak cijene dionica snažno porasle jer je iznenađujuće dobar izvještaj o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) podstakao nadu da bi se američka ekonomija mogla oporaviti od koronakrize brže nego što se očekivalo.

Dow Jones skočio je 829 bodova ili 3,15 odsto, na 27.110 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,62 odsto, na 3.193 boda, a Nasdaq indeks 2,06 odsto, na 9.814 bodova, prenosi SEEbiz.

Snažan rast cijena dionica uslijedio je nakon što je objavljeno da je u maju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 miliona, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 14,7 na 13,3 odsto.

To su znatno bolji podaci nego što se očekivalo, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da je u maju broj zaposlenih pao za osam miliona, a da je stopa nezaposlenosti skočila na rekordnih 19,7 odsto.

„Brojke predstavljaju veliko pozitivno iznenađenje i novu potvrdu da se ekonomija oporavlja. Ovo je snažan signal da je uticaj koronavirusa na ekonomiju privremen i da se situacija poboljšava“, kazao je strateg u kompanijii State Street Global Advisors, Michael Arone.

Rast broja zaposlenih, nakon što je u aprilu bez posla ostalo 20,7 milijuna Amerikanaca, pokazuje da su kompanije brzo počele da zapošljavaju nakon što su polovinom maja mnoge savezne države počele da postupno popuštaju restriktivne mjere i ponovo pokreću ekonomske aktivnosti.

Zahvaljujući nadi u brzi oporavak ekonomije, kao i ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 odsto od 23. marta, kada je zbog koronakrize zaronio na najniži nivo u više godina.

Sada je od rekordnog nivoa, dostignutog 19. februara, udaljen još samo 5,7 odsto, a Dow Jones 8,3 odsto. Nasdaq indeks kreće se malo ispod najvišeg nivoa u istoriji.

I na evropskim berzama su cijene dionica u petak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,25 odsto, na 6.484 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,36 odsto, na 12.847 bodova, a pariski CAC 3,71 odsto, na 5.197 bodova.

Evropske ulagače ohrabrila je odluka čelnika Evropske centralne banke (ECB) od četvrtka o povećanju iznosa programa za kupovinu imovine za 600 milijardi EUR, na ukupno 1,3 milijardi EUR.

Kupovinom državnih obveznica ECB povećava likvidnost u finansijskom sastavu kako bi se podržao oporavak ekonomije.

Najčitanije