fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast S&P 500 i Dow Jones-a

Rast S&P 500 i Dow Jones-a

Njujork, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 i Dow Jones indeks na Wall Streetu u utorak su porasli, a ulagači su se preusmjerili u sektore koji su osjetljivi na kretanja u ekonomiji, s obzirom da se očekuju nove mjere koje će podržati izlazak američke privrede iz recesije.

Dow Jones indeks ojačao je 0,6 odsto na 26.840 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,17 odsto na 3.257 poena. Nasdaq je oslabio 0,81 odsto na 10.680 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih sedam cijene dionica su porasle, a najviše, 6,2 odsto, u energetskom, zahvaljujući rastu cijena nafte, prenosi SEEbiz.

Snažno su porasle i cijene dionica u finansijskom i industrijskom sektoru.

S druge strane, pale su cijene u tehnološkom sektoru, pa je Nasdaq indeks skliznuo s rekordne vrijednosti.

„Ekonomski osjetljivi sektori dobro su prošli. Vjerujem da je to zbog toga što se očekuju podsticajne mjere u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, a i neke su kompanije ostvarile pristojne kvartalne rezultate”, rekao je predsjednik u firmi Chase Investment Counsel, Peter Tuz.

Lideri Evropske unije (EU) su u utorak postigli dogovor o paketu pomoći ekonomiji u borbi protiv pandemije koronavirusa u iznosu od 750 milijardi EUR, a postigli su i dogovor o sedmogodišnjem budžetu u iznosu od 1,07 biliona EUR.

Očekuju se i nove podsticajne mjere u SAD-u, s obzirom da neke od sadašnjih mjera ističu krajem mjeseca. O tome će se ove sedmice raspravljati u Kongresu.

Zbog toga ulagači i dalje ignorišu podatke o širenju koronavirusa. U svijetu je do sada zaraženo skoro 15 miliona ljudi, a umrlo ih je više od 600 hiljada.

U fokusu ulagača su kvartalni poslovni izvještaji kompanija. Od 58 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih 77 odsto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo.

Ipak, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje 42 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iako se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američke ekonomije, S&P 500 indeks kreće se oko četiri odsto ispod svoje rekordne vrijednosti, dostignute krajem februara.

To se zahvaljuje do sada neviđenim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama, koje bi trebalo da podrže izlazak ekonomije iz recesije u dogledno vrijeme.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 odsto na 6.269 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,96 odsto na 13.171 bod, a pariski CAC 0,22 odsto na 5.104 boda.

Najčitanije