fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 74 USD, podržane sporim oporavkom proizvodnje i prerade u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nakon pustošenja uragana Ida.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,43 USD. Na američkom tržištu je ojačala 14 centi, na 70,13 USD.

Trgovci su se usredsredili na spori oporavak proizvodnje i prerade u regiji Meksičkog zaliva nakon pustošenja uragana Ida, prenosi SEEbiz.

Proizvodnja je smanjena oko 1,7 miliona barela dnevno, a povratak radnika na platforme usporavaju oštećenja na heliodromima i u tankerima goriva, saznaje se od neimenovanih izvora.

Podršku cijenama pružili su i vodeći proizvođači koji su u srijedu potvrdili da će u mjesecima do kraja godine povećavati proizvodnju 400 hiljada barela dnevno, uprkos zahtjevu SAD-a da se na tržište izbaci znatno više barela.

Vašington je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo povećanjem snabdjevanja i najavio da će nastojati uticati na Organizaciju zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i njene saveznike da u većoj mjeri podrže ekonomski oporavak.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 71,64 USD, što znači da je porasla 37 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije