fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast cijena dionica na Wall Streetu

Rast cijena dionica na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon nesigurnog trgovanja, a u fokusu ulagača bili su kvartalni poslovni izvještaji kompanija i pregovori o novim podsticajnim ekonomskim mjerama u Vašingtonu.

Dow Jones indeks ojačao je 165 bodova ili 0,52 odsto, na 27.005 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 odsto, na 3.276 poena, a Nasdaq indeks 0,24 odsto, na 10.706 bodova, prenosi Hina.

Tokom cijelog dana ti indeksi su bili u negativnom i pozitivnom području, ali su dan ipak završili u plusu.

„Ulagači žele prihod, a ne mogu ga dobiti na tržištu obveznica, pa kupuju dionice. Međutim, premda su indeksi ponovo porasli, čini se da su ulagači sve oprezniji”, kazao je ekonomist u firmi Spartan Capital Securities, Peter Cardillo.

Oni su oprezni zbog nepopustljivog širenja koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo više od 15 miliona ljudi, a umrlo ih je više od 600 hiljada.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je u utorak prvi put zabilježeno više od hiljadu umrlih u jednom danu, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dostigao 142 hiljade. Predsjednik Donald Trump upozorio je da bi situacija mogla biti i gora prije nego što se poboljša.

Zabrinjavajući broj zaraženih bilježi se i u Indiji i Latinskoj Americi.

Ulagači se nadaju novim podsticajnim mjerama u SAD-u, s obzirom na to da neke od sadašnjih mjera ističu krajem mjeseca, pa bi milioni nezaposlenih Amerikanaca uskoro mogli ostati bez pomoći.

U Kongresu se vodi rasprava između zastupnika demokrata i republikanaca o novom paketu pomoći vrijednom bilion USD.

„Vjerujem da će vlasti uspjeti da dogovore nove podsticajne mjere prije nego što postojeće isteku. U suprotnom, potrošnja domaćinstava bi dodatno oslabila”, kazao je Cardillo.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni izvještaji kompanija. Od 75 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih oko 77 odsto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo.

Međutim, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje 41 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Premda se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američke ekonomije, S&P 500 indeks kreće se oko četiri odsto ispod svog rekordnog nivoa, dostignutog krajem februara. To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama, koje bi trebalo da podrže izlazak ekonomije iz recesije u dogledno vrijeme.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je jedan odsto, na 6.207 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,51 odsto, na 13.104 poena, a pariski CAC 1,32 odsto, na 5.037 bodova.

Najčitanije