fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProjekat doprinio usaglašavanju regulatornog okvira

Projekat doprinio usaglašavanju regulatornog okvira

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) je kroz tvining projekat, realizovan u saradnji sa Bundesbankom, u značajnoj mjeri usaglasila regulatorni okvir, politike i procedure sa najboljom praksom i standardima centralnog bankarstva Evropskog sistema centralnih banaka, saopštio je njen guverner Radoje Žugić.

On je na sastanku sa članom Izvršnog odbora Bundesbanke, Burkhardom Balzom, kazao da je CBCG na taj način još jednom potvrdila punu posvećenost kontinuiranom unapređenju poslovanja.

„Ovaj projekat predstavlja i potvrdu uspješne saradnje CBCG sa Bundesbankom“, rekao je Žugić na sastanku sa Balzom, čija je posjeta upriličena povodom završetka tvining projekta.

Balz saopštio da Bundesbanka podržava proces evropskih integracija Crne Gore, kao i da je spremna da pruži puni doprinos procesu pridruživanja CBCG Evropskom sistemu centralnih banaka.

Glavni cilj projekta, u kojem su pored CBCG učestvovale i Komisija za tržište kapitala i Agencija za nadzor osiguranja, bilo je dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva u oblasti finansijskih usluga sa pravnom tekovinom EU, uz jačanje regulatornih i supervizorskih kapaciteta.

Projekat, vrijedan 1,4 miliona EUR, realizovan je u saradnji sa konzorcijumom kojeg su činili Bundesbanka, Hrvatska narodna banka, Banka Holandije, Njemačka savezna agencija za nadzor nad finansijskim uslugama (BaFin) i Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA).

Projekat je trajao 27 mjeseci, a realizovan je uz finansijsku podršku EU.

Najčitanije