fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObilježen Svjetski dan energetske efikasnosti

Obilježen Svjetski dan energetske efikasnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svjetski dan energetske efikasnosti, koji je danas obilježen u Delta Cityju, prilika je za građane da nauče kako da postignu finansijske benefite i uštede u domaćinstvima, saopštili su predstavnici Glavnog grada i Ministarstva ekonomije.

Zamjenica gradonačelnika Glavnog grada, Slađana Vujačić, kazala je da su u toj lokalnoj samoupravi preduzeli značajne mjere i korake kada je u pitanju energetska efikasnost.

„Mi smo 2018. godine donošenjem programa energetske efikasnosti stvorili strateški okvir za sve one strateške djelatnosti koje smo primijenili u nastavku“, navela je Vujačić.

Ona je saopštila da je obilježavanje Dana energetske efikasnosti prilika za građane da se bliže upoznaju sa tim načinom da se postignu finansijski benefiti kada su u pitanju njihova domaćinstva.

„Na nivou lokalne samouprave postižemo finansijske benefite sprovodeći sve što je moguće kada je u pitanju ta teme. Najvažnije je što se tako doprinosi zaštiti životne sredine“, rekla je Vujačić.

Ona je podsjetila da je Glavni grad, koji je u saradnji sa Ministarstvom ekonomije obilježio Svjetski dan energetske efikasnosti, prošle godine počeo rekonstrukciju led rasvjete.

„Zamjenom rasvjete novom led tehnologijom, grad je dobio više od 11 hiljada novih svetiljki i jednu savremenu led rasvjetu“, rekla je Vujačić.

Ona je dodala da je taj projekat vrijedan 4,6 miliona EUR.

Glavni grad je, prema riječima Vujačić, jedan od prvih u regionu koji je u potpunosti pokrio sistem rasvjete led tehnologijom.

„Mi ćemo kroz projekte na međunarodnom planu i sarađujući sa međunarodnim partnerima, početi projekat kojim ćemo nekoliko zgrada u okviru Glavnog grada učiniti potpuno energetski efikasnijim“, najavila je Vujačić.

Ona smatra da će se kroz saradnju sa Ministarstvom ekonomije stvoriti dobri uslovi i grad učiniti energetski efikasnijim, zdravijim, boljim i kvalitetnijim mjestom za život.

Generalni direktor Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, Marko Radulović, kazao je da taj Vladin resor 12 godina intenzivno radi na implementaciji energetske efikasnosti i da je do sada realizovan veliki broj projekata.

„Jedan od projekata je i saradnja sa Svjetskom bankom (SB) gdje se implementiraju mjere energetske efikasnosti na zdravstvenim i obrazovnim objektima, kao i saradnja sa Njemačkom razvojnom bankom koja od 2012. godine implementira mjere energetske efikasnosti na obrazovnim ustanovama“, saopštio je Radulović.

On je podsjetio na projekte koje su direktno usmjereni na podršku domaćinstvima i građanima za implementaciju mjera energetske efikasnosti, kao što su Energy Wood, Montesol i Energetski efikasan dom.

U realizaciju projekata je, prema riječima Radulovića, uloženo 3,6 miliona EUR, a mjere su implementirane u skoro 1,5 hiljada domaćinstava, kroz korištenje beskamatnih kredita.

Radulović je najavio i da će naredna faza projekta Energetski efikasan dom početi u maju, gdje će građani imati priliku da apliciraju i dobiju beskamatne kredite kako bi svoje domove bolje optremili.

Najčitanije