fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoIndeksi porasli u očekivanju novih podsticaja

Indeksi porasli u očekivanju novih podsticaja

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u utorak su znatno porasle, nakon što se Janet Yellen, kandidatkinja za ministarku finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD), čvrsto založila za nove izdašne podsticajne ekonomske mjere.

Dow Jones je ojačao 0,38 odsto na 30.930 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,81 odsto na 3.798 bodova, a Nasdaq indeks 1,53 odsto na 13.197 bodova, prenosi Hrportfolio.

Senat Kongresa SAD-a u utorak je počeo sa saslušanjima kandidata za ministarska mjesta u budućoj vladi Joea Bidena, pri čemu je Yellen poručila kako bi koristi od novog paketa podsticaja bile veće od troškova rasta javnog duga.

Krajem prošle sedmice izabrani predsjednik Biden predstavio je predlog novog paketa podsticajnih ekonomskih mjera.

Vrijednost paketa iznosi oko 1,9 biliona USD, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja koronavirusa, oko 440 milijardi pomoći malim poduzećima, te bilion USD direktne pomoći domaćinstvima, uključujući direktno plaćanje 1,4 biliona USD mnogim nezaposlenim Amerikancima.

Ulagači se nadaju da će Yellen, kao buduća ministarka finansija, učiniti sve što bude potrebno kako bi se ekonomija što prije oporavila od koronakrize.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija i banaka za posljednje tromjesečje prošle godine.

Bank of America i Goldman Sachs objavili su bolje nego što se očekivalo rezultate, ali cijene njihovih dionica blago su pale, nakon što su danima snažno rasle.

Sezona objava poslovnih izvješća mogla bi idućih tjedana znatno utjecati na smjer tržišta, a ulagači se nadaju da će rezultati kompanija biti bolji nego što analitičari očekuju.

Analitičari procjenjuju da su zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu bile 9,5 odsto manje nego godinu prije.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 odsto na 6.712 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,24 odsto na 13.815 bodova, a pariski CAC 0,33 odsto na 5.598 bodova.

Najčitanije