fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlanirana proizvodnja blizu tri hiljade GWh

Planirana proizvodnja blizu tri hiljade GWh

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Proizvodni objekti Elektroprivrede (EPCG) ove godine bi elektroenergetskom sistemu Crne Gore trebalo da isporuče 2,99 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije, predviđeno je Bilansom električne energije, koji je Odbor direktora kompanije usvojio u oktobru.

Izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom, Darko Krivokapić, kazao je da su svi planovi rađeni na osnovu Bilansnih planova proizvodnje, ali da se mora biti oprezan po pitanju očekivanja.

„Moramo biti svjesni da ima mnogo parametara na koje ne možemo uticati, a godina je duga. Situacije vezano za tržišta elektične energije, nafte i gasa, kao i dozvola za emisije ugljen dioksida, mijenjaju se maltene iz sata u sat“, rekao je Krivokapić za list Elektroprivreda.

Bilansom za ovu godinu predviđeno je da hidroelektrane (HE) Perućica i Piva proizvedu 920 GWh, odnosno 750 GWh, dok je proizvodnja Termoelektrane (TE) Pljevlja projektovana na 1,32 hiljade GWh električne energije. Male hidroelektrane trebalo bi da proizvedu zanemarljivih četiri GWh.

U Direkciji za upravljanje energijom procijenili su da će za podmirenje potreba kupaca Funkcionalne cjeline (FC) Snabdijevanje ove godine biti dovoljno 2,49 hiljada GWh.

Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) će, po osnovu pokrivanja dijela gubitaka na mreži, biti isporučena 172 GWh, dok će Unipromu za potrebe Kombinata aluminijuma (KAP) biti proslijeđeno 587 GWH električne energije, što je ukupno 759 GWh.

Predviđeno je i preuzimanje 495 GWh električne energije od Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE), po osnovu obnovljivih izvora, odnosno 22 odsto više nego prošle godine i to zbog puštanja u rad novih hidroenergeteskih objekata.

Iskazani godišnji višak od 207 GWh električne energije, Direkcija za upravljanje energijom rasporediće trgovačkom logikom, tako što će kupiti 793 GWh, a prodati hiljadu GWh. Na osnovu razlike u kupovnoj i prodajnoj cijeni trebalo bi, kako su kazali, očekivati pozitivan finansijski efekat.

„Hidrološke prilike trenutno su povoljne. Količina vode u akumulacijama je preko plana. Formiran je i sniježni pokrivač na planinama, pa možemo očekivati da prva polovina godine bude na nivou očekivane proizvodnje, ali uvijek postoji potencijalna opasnost da ne dođe do toga“, saopštio je Krivokapić.

On je dodao da im trenutna situacija omogućava da relaksirano rade svoj posao, a da ih iskustvo opominje da nema opuštanja.

Proizvodni objekti EPCG su u januaru proizveli znatno više od planiranih količina energije, dok je, kao posljedica obilnih padavina, i stanje akumulacija bilo iznad plana. U akumulacijama Perućice bilo je maksimalnih 190 GWh, a HE Piva 168 GWh, što je dobra osnovu za ostvarivanje bilansnih planova proizvodnje za ovu godinu.

„Posmatrajući situaciju vezano za energetske i hidrološke prilike tokom januara možemo reći da očekujemo realizaciju planova koje je Direkcija zadala sebi, kao i da ćemo ostvariti kompanijske ciljeve za ovu godinu, koji su ambiciozni, ali i realno ostvarivi“, naveo je Krivokapić.

Najčitanije