fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte

Pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 72 USD pod pritiskom bojazni da saudijsko sniženje cijena kupcima u Aziji signalizira posustajanje potražnje u važnoj uvoznoj regiji.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 27 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,95 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 76 centi nižoj cijeni u odnosu na petak, po 68,53 USD, budući da je tržište u ponedjeljak bilo zatvoreno zbog praznika.

Trgovci su bili pod utiskom nedjeljne objave Saudi Aramca da je kupcima u Aziji snizio službene prodajne cijene (OSP) svih svojih brendova sirove nafte u ugovorima za isporuke u oktobru za najmanje jedan USD, prenosi SEEbiz.

“Duboko smanjenje saudijskih cijena i potres koji su izazvali razočaravajući podaci o stanju na američkom tržištu rada, objavljeni u petak, podržavši dolar, bili su dovoljni da natjeraju na uzmicanje investitore sklone podizanju cijena”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Američka ekonomija u avgustu otvorila je najmanje radnih mjesta u sedam mjeseci jer je zapošljavanje u sektoru organizacije slobodnog vremena i ugostiteljstva zastalo zbog ponovnog razbuktavanja epidemije covida 19.

Saudijsko sniženje cijena znak je da je potrošnja u Aziji, važnoj uvoznoj regiji, i dalje mlaka, uslijed zatvaranja u brojnim zemljama zbog delta soja koronavirusa i prigušenih izgleda za ekonomski rast.

Značajniji pad cijena zakočili su ipak snažni kineski ekonomski pokazatelji i spori oporavak proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaliva nakon pustošenja uragana Ida.

Više od 80 odsto proizvodnje nafte u toj regiji još je zatvoreno više od sedmicu nakon što je oluja okrenula na kopno i oštetila infrastrukturu. Osim naftnih bušotina u zalivu, zatvorene su i rafinerije na obali.

Podršku cijenama nafte pružio je i podatak da je kineski uvoz sirove nafte u avgustu porastao osam odsto na mjesečnom nivou, prema zvaničnim podacima carinske uprave, budući da su rafinerije ponovo počele kupovati naftu nakon izdavanja novih uvoznih kvota.

Ulagače su ohrabili i podaci iz kineske ekonomije i neočekivano rast izvoza u avgustu, oslonjen na solidnu globalnu potražnju, što je ublažilo pritisak na drugu najveću svjetsku ekonomiju i pomoglo mu da se lakše nosi s nepovoljnim trendovima na nekoliko frontova.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 71,3 USD, što znači da je pala 1,28 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije