fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvoren put digitalnom obrazovanju u javnoj upravi

Otvoren put digitalnom obrazovanju u javnoj upravi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Jačanje javne uprave jedan je od glavnih izazova u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), a za uspjeh u toj misiji potrebno je konstantno osnaživati ljudske kapacitete i otvarati put digitalnom obrazovanju.

Predstavnici Federalnog ministarstva za ekonomska pitanja i energetiku Njemačke, crnogorskog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Uprave za kadrove potpisali su danas zajedničku Deklaraciju o saradnji.

Državna sekretarka u Ministarstvu, Marina Banović, potpisnica Sporazuma, kazala je da informacione i komunikacione tehnologije igraju ključnu ulogu u pametnom „smart“ ekonomskom razvoju.

“Misija našeg Ministarstva je efikasna i agilna javna uprava, koja na inovativan način kreira i razvija optimizovane procese i usluge usmjerene ka potrebama građana. Jačanje javne uprave jedan je od glavnih izazova u procesu pristupanja Crne Gore EU”, rekla je Banović.

Kako bi se uspjelo u toj misiji, potrebno je, kako je dodala, konstantno osnaživati ljudske kapacitete, jer je ulaganje u znanje dužnost države, društva, ali i svih pojedinaca, prenosi PR Centar.

Prema njenim riječima, posebno je zadovoljstvo što je Federalno ministarstvo prepoznalo napore Crne Gore na tom polju i odlučilo da stupi u institucionalno partnerstvo sa crnogorskim Ministarstvom i Upravom za kadrove.

Banović smatra da to otvara put digitalnom obrazovanju u javnoj upravi, čime se daje značajan doprinos opštoj digitalizaciji crnogorske administracije.

“U vrijeme brzih promjena u kojima živimo i radimo, znanje treba biti raspoloživo u svakom trenutku na svakom mjestu. Uz pomoć ILIAS platforme, to će biti i moguće. Klasične metode učenja ćemo proširiti i digitalno umrežiti i na taj način omogućiti javnim službenicima izbor tema koje sami žele da uče i vještina koje žele da razvijaju, što im pruža konstantno usavršavanje na njihovom karijernom putu”, objasnila je Banović.

Ona je saopštila da se projekat Podrška procesu digitalizacije obuka iz EU oblasti u javnoj upravi Zapadnog Balkana implementira već u Albaniji, Kosovu, a uskoro i u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

“Uvjerena sam da će ovaj projekat, uz podršku naša dva ministarstva, opravdati očekivanja”, rekla je Banović.

Vršiteljka dužnosti direktorice Uprave za kadrove, Jovana Nišavić, rekla je da je pandemija koronavirusa bila inicijator digitalnog zaokreta u sektoru stručnog osposobljavanja i usavršavanja, kako za Upravu za kadrove tako i za sve u Crnoj Gori.

“Prepoznali smo da se strateški pravac digitalne transformacije Vlade tiče svih oblasti javne uprave, ekonomije i društva, uključujući i oblast upravljanja i razvoja ljudskih resursa, pa je samim tim sticanje digitalnih vještina neophodno za sve zaposlene u javnoj upravi”, rekla je Nišavić.

Direktorica za evropsku politiku Kirsten Šol, kazala je da je Federalno ministarstvo kreiralo novi instrument za unapređenje saradnje poznat kao administrativno partnerstvo.

Njegovi ciljevi za ovu i narednu godinu su poboljšanje digitalizacije i povezanosti stručnog obrazovanja i obuka u javnom sektoru Zapadnog Balkana, digitalizacija javne uprave i poboljšanje implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Vođa projekta, profesor Klaus Erdman, objasnio je da digitalizacija traži povezivanje i saradnju.

On je dodao da će sam koncept platforme za digitalno učenje biti predstavljen naredne sedmice na Digitalnom samitu ekonomija Zapadnog Balkana, koji se održava u organizaciji Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

“Zajedno sa menadžerima i trenerima brojnih organizacija radićemo na platformi kako bismo razvili vještine kod javnih službenika. Podrška Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija na ovom projektu nam je zato esencijalna, posebnu u dijelu IT kompetencija”, zaključio je Erdman.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije