fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOko 1,31 hiljada crnogorskih firmi izvozi

Oko 1,31 hiljada crnogorskih firmi izvozi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U prošloj godini je 1,31 hiljada crnogorskih kompanija ostvarilo izvoz, saopšteno je iz Uprave carina, što znači da je svoje proizvode izvozilo oko tri odsto firmi.

Iz Uprave carina su kazali Pobjedi da su najveći crnogorski izvoznici u prošloj godini bili nikšićki Uniprom, Elektroprivreda, Jugopetrol, Hemomont, Tosčelik, nikšićki Gradir Montenegro, Uniprom metali, Plantaže, nikšićko preduzeće SS Alga i kotorski Daido metal.

Prema podacima Monstata, prošle godine je izvezena roba vrijedna 400 miliona EUR, što je 7,7 odsto više u odnosu na 2017. U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 107,2 miliona EUR, koji čine obojeni metali 74 miliona EUR i gvožđe i čelik 18,9 miliona EUR.

Podaci Monstata i Uprave carina ukazuju da u crnogorskom izvozu i dalje, kao i prethodnih godina, dominira izvoz aluminijuma, boksita i električne energije, a prošlogodišnjem rastu izvoza najviše je doprinio rast izvoza struje.

U prošloj godini je izvezena struja bila vrijedna 51,4 miliona EUR, što je čak 120 odsto više nego 2017. godine.

Najveći crnogorski izvoznik je nikšićka kompanija Uniprom, čiji je vlasnik biznismen Veselin Pejović. Među deset najvećih izvoznika je i kompanija Uniprom metali, čiji je osnivač preduzeće Uniprom. Ovo nikšićko preduzeće je i vlasnik podgoričke fime Uniprom KAP.

Uniprom, odnosno Pejović već nekoliko godina gazduje podgoričkim Kombinatom aluminijuma i nikšićkim Rudnikom boksita, čiju je imovinu kupio nakon uvođenja stečaja u ove firme.

Pejović je, govoreći o prošlogodišnjem izvozu, Pobjedi saopštio da su iza Uniproma izuzetno zahtjevne godine koje su obilježene velikim investicijama.

“Svakako da uvijek može bolje, što i jeste u skladu sa progresivnom vizijom koju imamo. Izvoz koji je vezan za Uniprom metale je smanjen, a razlog tome su isključivo neriješena pravno-imovinska pitanja vezana za kop Štitovo na čiju se realizaciju čekalo veoma dugo. Od oktobra smo počeli da radimo i vjerujem da ćemo tokom narednih godina sve nadoknaditi i nastaviti linijom uspjeha”, kazao je Pejović Pobjedi.

On je dodao da kompanija Uniprom metali izvozi u Poljsku, Kinu i Bosnu i Hercegovinu, dok Uniprom KAP izvozi u Mađarsku, Tursku i Italiju.

Kompanije Mesna industrija “Goranović” i Mesopromet, koje su najznačajniji predstavnici crnogorske mesne industrije, već godinama izvoze svoje proizvode. Sredinom 2017. godine ovim kompanijama je dodijeljen i EU izvozni broj kao crnogorskim proizvođačima hrane.

Izvršni direktor i vlasnik nikšićke kompanije Mesna industrija “Goranović”, Đorđije Goranović, naveo je da ta firma izvozi proizvode u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Kosovo.

“U narednom periodu očekujemo izvoz u jednu od zemalja EU, prvenstveno mislim na Hrvatsku”, kazao je Goranović Pobjedi.

Prema njegovim riječima, da bi crnogorski proizvod bio konkurentan na stranom tržištu i uslovi privređivanja moraju biti konkurentni.

Izvršni direktor i vlasnik bjelopoljske kompanije Mesopromet, Hilmija Franca, saopštio je Pobjedi da se proizvodi tog preduzeća trenutno plasiraju na domaćem, kao i na tržištima zemalja regiona u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji.

“Zadovoljni smo plasmanom naših proizvoda prvenstveno na crnogorskom tržištu, kao i na tržištima zemalja regiona. Trudimo se prvenstveno da kvalitetom zadržimo povjerenje svojih kupaca, a isto tako i da privučemo nove”, kazao je Franca.

Najčitanije