fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOduzeto odobrenje platnoj instituciji Diner Club International Montenegro

Oduzeto odobrenje platnoj instituciji Diner Club International Montenegro

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet Centralne banke (CBCG) donio je rješenje o oduzimanju odobrenja platnoj instituciji Diner Club International Montenegro za pružanje platne usluge – izdavanje i/ili prihvatanje platnih instrumenata.

Na sjednici je saopšteno da ta platna institucija nije održavala iznos sopstvenih sredstava na nivou koji propisuje Zakon o platnom prometu, niti je sprovela mjere koje joj je naložila CBCG u pravcu usklađivanja poslovanja sa zakonom.

Na sjednici je, kako je saopšteno iz CBCG, razmatran i usvojen izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za maj. Konstatovano je da su aktivnosti CBCG tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama.

Takođe, na sjednici je usvojena izmjena odluke i drugih akata CBCG zbog promjene obaveznosti upotrebe pečata od privrednih društava.

„Ta odluka je donijeta radi usaglašavanja sa novim Zakonom o privrednim društvima, kojim je, u cilju smanjenja biznis barijera, ukinuta obaveznost upotrebe pečata od preduzeća“, navodi se u saopštenju.

Dakle, novina danas usvojene odluke je u tome što se, u svim odlukama i drugim aktima CBCG, obavezna upotreba pečata zamjenjuje mogućnošću upotreba pečata od preduzeća, osim kada posluju elektronskim putem u kom slučaju su dužni da koriste elektronski pečat.

Savjet je usvojio i izmjene i dopune odluke o strukturi, bližim uslovima i načinu otvaranja i ukidanja transakcionih računa. Novim izmjenama i dopunama se, između ostalog, preciznije određuju pojmovi rezident i nerezident, u cilju jasnije primjene odluke.

„Odlukom se određuje poseban tretman transakcionih računa pri statusnim promjenama banaka, kako bi im se olakšalo poslovanje u tim slučajevima. Pored tih, ovom odlukom se propisuje niz izmjena i dopuna u cilju pojednostavljivanja procedura otvaranja i ukidanja transakcionog računa“, dodaje se u saopštenju.

Savjet je usvojio dopunu odluke o sopstvenim sredstvima platnih institucija i dopunu odluke o sopstvenim sredstvima institucija za elektronski novac. Tim odlukama se propisuje obaveza platne instuticije i institucije za elektronski novac da kvartalno izvještavaju CBCG o visini sopstvenih sredstava i minimalnim zahtjevima za sopstvenim sredstvima.

„Na taj način će CBCG biti u mogućnosti da efikasnije prati nivo sopstvenih sredstava platnih i insitucija za elektronski novac, što je važan parametar preko koga se prati i sigurnost i stabilnost njihovog poslovanja“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije