fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNe oporezuju donacije do 3,5 odsto godišnjih prihoda

Ne oporezuju donacije do 3,5 odsto godišnjih prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalnom koordinacionom tijelu (NКT) do sada je uplaćeno preko četiri miliona EUR donacija i, prema važećim zakonskim propisima, najveći dio tog iznosa neće biti oporezovan shodno Zakonu o porezu na dobit.

Naime, prema Zakonu o porezu na dobit, izdaci za zdravstvene, obrazovne, naučne, vjerske, kulturne, sportske i humanitarne svrhe, kao i za zaštitu životne sredine, priznaju se kao rashod najviše do 3,5 odsto ukupnog prihoda. Tu se misli na prihode iz tekuće godine, odnosno u ovom slučaju iz ove, piše Dan.

Većina preduzeća je do sada donirala iznose od 20 hiljada, a bilo je i onih koji su donirali 100 hiljada i pola miliona EUR.

Кako je listu objasnilo nekoliko računovođa, firme na donaciju ne plaćaju porez ako je njihov iznos do tri i po odsto njihovih ukupnih prihoda u tekućoj godini.

Кoliki je procenat donacije u ukupnim prihodima tačno će se znati na kraju godine, dok sada mogu pretpostaviti da li će biti više ili manje od tri i po odsto. S obzirom na to da je većina firmi dala 20 do 100 hiljada, taj iznos vjerovatno neće preći procenat određen zakonom.

U slučaju da iznos donacije pređe procenat od 3,5 odsto prihoda, onda se na njega plaća porez od devet odsto.

Donacija se, kako je objašnjeno, knjiži kao rashod, i za taj iznos se u krajnjem umanjuje dobit preduzeća u tekućoj godini. Na primjer, ako firma ima milion EUR godišnjih prihoda i uplati donaciju od 35 hiljada, na nju neće plaćati porez, dok ako uplati 50 hiljada EUR donacije, onda će platiti devet odsto poreza na 15 hiljada.

Najčitanije