fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNada u vakcinu protiv koronavirusa podržala indekse

Nada u vakcinu protiv koronavirusa podržala indekse

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u ponedjeljak su porasle uprkos daljem širenju koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), jer su ulagače ohrabrile vijesti o mogućoj vakcini protiv tog virusa, pri čemu je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo.

Dow Jones indeks ojačao je 0,03 odsto na 26.680 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,84 odsto na 3.251 bod, a Nasdaq 2,51 odsto na rekordnih 10.767 bodova, prenosi Hrportfolio.

Novi rekord Nasdaq indeksa zahvaljuje se snažnom rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, kao što su Amazon.com i Microsoft.

Ostali indeksi su porasli zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro biti razvijena vakcina protiv koronavirusa, jer nekoliko projekata daje obećavajuće rezultate.

O tome posljednjih dana izvještavaju farmaceutske kompanije, kao što su AstraZenica, CanSino Biologics te partnerstvo između Pfizera njemačke biotehnološke kompanije BioNTech.

Zbog toga ulagači i dalje ignorišu podatke o širenju koronavirusa. U svijetu je do sada tim virusom zaraženo više od 14 miliona ljudi, a umrlo ih je skoro 602 hiljade.

Samo u SAD-u broj umrlih premašio je 140 hiljada, a zaraženih 3,7 miliona, pri čemu u 42 od 50 saveznih država broj zaraženih raste.

To će sigurno usporiti oporavak američke ekonomije, pa se ulagači nadaju novim podsticajnim fiskalnim mjerama, s obzirom da neke od sadašnjih ističu krajem mjeseca. O tome će se ove sedmice raspravljati u Kongresu.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni izvještaji kompanija. Od 48 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih 77 odsto ostvarilo je veću nego što se očekivalo dobit u drugom tromjesečju.

Očekivanja i nijesu baš zavidna. Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje 43,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,46 odsto na 6.261 bod, frankfurtski DAX je ojačao 0,99 odsto na 13.046 bodova, a pariski CAC 0,47 odsto na 5.093 boda.

Najčitanije