fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNada u nove podsticajne mjere podržala indekse

Nada u nove podsticajne mjere podržala indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će američki Kongres do kraja mjeseca prihvatiti nove podsticajne mjere, a da će velike tehnološke kompanije objaviti bolje nego što se očekuje kvartalne poslovne rezultate.

Dow Jones indeks ojačao je 114 bodova ili 0,43 odsto, na 26.584 boda, dok je S&P 500 porastao 0,74 odsto, na 3.239 poena, a Nasdaq indeks 1,67 odsto, na 10.536 bodova, prenosi Hrportfolio.

U fokusu ulagača su rasprave u Kongresu o novom paketu pomoći ekonomiji vrijednom bilion USD, s obzirom na to da neke od sadašnjih vanrednih mjera za pomoć nezaposlenima ističu krajem mjeseca.

Ulagači se nadaju da će demokrate i republikanci uskoro usaglasiti nove podsticajne mjere.

Međutim, mnogi se plaše da će nove podsticajne mjere biti nedovoljne zbog stalnog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Zbog toga neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja ekonomskih aktivnosti, pa se ulagači plaše sporijeg oporavka nego što su se još nedavno nadali.

„Postoji zabrinutost da će ekonomski biti spor zbog nemogućnosti da se zaustavi širenje zaraze i zbog malog podsticajnog paketa koji možda neće biti dovoljan da se zaustavi ova strašna kriza”, kazala je direktorica u firmi Invesco, Kristina Hooper.

Cijene dionica najviše su porasle u tehnološkom sektoru jer se ulagači nadaju da će velike kompanije, kao što su Apple, Amazon, Facebook i Alphabet objaviti bolje kvartalne poslovne rezultate nego što to analitičari očekuju.

Te kompanije su među onih 190 koje će ove sedmice objaviti kvartalne izvještaje.

Od 130 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih oko 80 odsto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo.

Međutim, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje 41 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iako se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američke ekonomije, S&P 500 indeks kreće se samo oko pet odsto ispod svog rekordnog nivoa, dostignutog krajem februara. To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama, koje bi trebalo da podrže izlazak ekonomije iz recesije u dogledno vrijeme.

A na većini evropskih berzi indeksi su pali. Londonski FTSE oslabio je 0,31 odsto, na 6.104 boda, a pariski CAC 0,34 odsto, na 4.939 poena. Frankfurtski DAX ostao je gotovo nepromijenjen, na 12.838 bodova.

Najčitanije