fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNacionalni parkovi otvoreni za posjetioce

Nacionalni parkovi otvoreni za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) odlučilo je da posjetiocima, uz strogo poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), dozvoli ulaz u zaštićena područja prirode.

Direktor NPCG, Elvir Klica, kazao je da je takva odluka donijeta na osnovu saglasnosti NKT za ublažavanje pojedinih privremenih mjera, uvedenih radi zaštite zdravlja i života građana.

„To podrazumjeva da pristup parkovima ima lokalno stanovništvo do ukidanja međugradskog saobraćaja”, saopštio je Klica.

Iz NPCG su kazali da su zaposleni u tom preduzeću, uprkos vanrednim mjerama zbog koronavirusa, imali mnogo aktivnosti.

„Uspjeli smo da suzbijemo nelegalne radnje pojedinaca kojih je bilo najviše na Skadarskom jezeru i da počinioce procesuiramo nadležnim državnim organima“, navodi se u saopštenju.

Iz NPCG su podsjetili da je i dalje na snazi zabrana kretanja na vodi u NP Skadarsko jezero i okupljanja na usidrenim plovilima, osim osobama koje imaju dozvolu za obavljanje privrednog ribolova.

„Prilikom obavljanja ribolova u plovilu se može nalaziti samo jedna osoba, dok je na snazi ta propisana mjera Ministarstva zdravlja“, dodaje se u saopštenju.

Osoba koje namjerava da obavlja ribolov dužna je da najavi svoje aktivnosti Monitoring centru Nacionalnih parkova, uz navođenje podataka o ribolovnoj dozvoli, registarskim oznakama plovila i reonu na kojem će se obavljati ribolov.

„Takođe je od danas dozvoljen sportski ribolov u nacionalnim parkovima“, dodaje se u saopštenju.

Iz NPCG su podsjetili i na novi sadržaj na sajtu kompanije, edukativni kutak, koji osim učenika mogu koristiti i njihovi nastavnici jer je kompatibilan sa školskim planom i programom.

„Nastavljene su aktivnosti na realizaciji projekta virtuelna tura 360 stepeni. Za sada virtuelno možete obići NP Skadarsko jezero, a uskoro i ostale parkove. Uskoro će najmlađi moći da upoznaju biljne i životinjske vrste u parkovima na poseban način, u formi igrice“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije