fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo i Odbor direktora da se izjasne o sudbini Aerodroma

Ministarstvo i Odbor direktora da se izjasne o sudbini Aerodroma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sindikati aerodroma Podgorica i Tivat pozvali su predstavnike Ministarstva kapitalnih investicija i članove Odbora direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) da se izjasne o pitanjima koja se tiču dalje sudbine i poslovanja te kompanije.

Predstavnici sindikata saopštili su da su neprijatno zatečeni i iznenađeni današnjim konstatacijama vršioca dužnosti izvršnog direktora ACG Ane Lončarević Badnjar, koji se odnose na neprihvatljiv odnos i nerazumijevanje sa kojim se suočila u prvim danima svoga mandata, od organa upravljanja i Ministarstva kapitalnih investicija.

„U ovom kratkom periodu uvjerili smo se da je koleginica Lončarević Badnjar imala dobru i iskrenu namjeru da preduzme sve što je u njenoj moći i nadležnosti da omogući da kompanija, i pored izazova u kojem se zatekla i nepovoljnom situacijom prouzrokovanom pandemijom virusa Covid 19, održi stabilnost poslovanja i primanja, kao i da obezbijedi neophodna finansijska sredstva za nastavak sigurnih opsluživanja vazduhoplova i putnika na crnogorskim aerodromima“, kaže se u zajedničkom saopštenju.

Njene namjere i inicijative, kako se dodaje, očigledno nijesu dobile podršku od onih koji su bili dužno da se o tome staraju.

„Jer, koja je funkcija organa upravljanja kompanije ako ne održavanje njene stabilnosti i stvaranje pretpostavki za uredno i blagovremeno izvršavanje svih poslovnih zadataka i to u ambijentu kada se cijelo okruženje pa i Crna Gora piprema za nastupajuću ljetnju turističku sezonu“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Iz sindikati su istakli da je dolazak turista u predstojećem periodu „slamka spasa“ za crnogorsku turističku privredu i ekonomiju i da je potpuno neshvatljivo da se neko na najodgovornijim pozicijama u kompaniji ponaša na način kao da se ništa ne dešava.

Oni su kazali da je dobro poznato da i nečinjenje i propuštaje činjenja podrazumijeva odgovornost za onoga ko tako postupa, a dužan je da donosi odluke.

„Zbog toga poručujemo da situacija u kojoj se ignorišu problemi i ne traže se načini za prevazilaženje poteškoća u poslovanju zbog kojih će sasvim evidentno nastupiti određene, moguće i nesagledive negativne posljedice po buduće poslovanje i održivost sistema Aerodroma Crne Gore mora imati epilog u nečijoj odgovornosti“, navodi se u saopštenju.

Iz sindikata su kazali da Ločarević Badnjar nije bježala od odgovornosti i da se trudila da nađe rješenje, i javno joj poručili ima njihovu nepodijeljenu podršku „u nastojanjima da uspije u svojoj poštenoj namjeri“.

Oni su pozvali predstavnike Ministarstva kapitalnih investicija i članove Odbora direktora da se bez odlaganja izjasne o pitanjima koji se tiču dalje sudbine i poslovanja Aerodroma Crne Gore.

„Koji su razlozi i motivi da Ministarstvo kapitalnih investicija osporava i očigledno utiče na zakonom utvrđenu proceduru izvršenja i namirenja po pravosnažnim presudama Privrednog suda u Podgorici“, pitali su iz sindikata.

Kako su ukazali, u pitanju je obaveza koja ima status presuđene konačne i izvršne stvari i koja je u nadležnosti organa upravljanja društva, a koji je i pokrenuo postupak prinudne naplate u svemu u skladu sa pozitivnim propisima.

„Svako odlaganje i opstruiranje konačne naplate sredstava u korist Aerodroma Crne Gore povlači odgovornost i za ostvareni poslovni rezultat i za očigledno miješanje u sudsku nadležnost. Zbog toga je posebno neprihvatljiv stav resornog Ministarstva kapitalnih investicija iskazan kroz nastup Državnog sekretara Radunovića na zvaničnom sastanku sa najvišim menadžmentom naše kompanije, i voluntarizam u opredjeljenju hoće li se ili ne poštovati pravosnažna sudska odluka“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici sindikata pozvali su Ministarsvo i Odbor direktora da kažu koji je način prevazilaženja finansijskih problema osim prethodno navedene realizacije prinudne naplate.

Pitali su i da li predloženo kreditno zaduženje podrazumijeva da će kompanija morati prihvatiti uslovljavanje vezano za sniženje cijena aerodromskih usluga i da li je izvršena bilo kakva analiza mogućih efekata primjene takvih mjera na finansijsko poslovanje Aerodroma ukoliko bi se to zaista i desilo.

U sindikatima smatraju da preduzimanje takvih mjera ne postoji neki značajan efekat na odziv kompanija u toku ljetnje turističke sezone, jer potražnja turističke privrede zavisi od ukupne situacije u državi, a ne samo od cijena aerodromskih usluga.

„Iskreno vjerujemo da će se pronaći rješenja za nagomilane probleme, koja će biti argumentovana i utemeljena na činjenicama i profesionalnim stavovima, čime će se postići održivost i stabilnost poslovnog sistema ACG nariočito u trenutku pred nastupajuću ljetnju turističku sezonu“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije