fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilionski promet zahvaljujući prodaji akcija Swiss osiguranja

Milionski promet zahvaljujući prodaji akcija Swiss osiguranja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznatan pad indeksa i milionski promet zahvaljujući prodaji akcija Swiss osiguranja obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 i indeks MONEX pali su po 0,4 odsto na 656,05 poena, odnosno 9.833,93 boda.

Promet, realizovan kroz 23 transakcija, bio je 217 puta veći od prošlosedmičnog i iznosio je 5,85 miliona EUR. Najveći udio u prometu i količini prodatih akcija imalo je Swiss osiguranje.

Austrijska kompanija Grawe je u utorak, kroz tri blok posla, kupila 94,6 odsto akcija Swiss osiguranja za nešto više od 5,67 miliona EUR.

Poslovi su, prema pisanju Vijesti, sklopljeni posredstvom Podgoričkog brokera po prosječnoj cijeni 10,67 EUR.

Pregovori o preuzimanju Swiss osiguranja trajali su od prošle godine, a posljednji put na berzi tom hartijom se trgovalo sredinom februara ove godine po cijeni od 4,88 EUR.

Grazer Wechselseitige Versicherung – GRAWE, aktivan je u Crnoj Gori kroz kompaniju Grawe osiguranje.

Iz Swiss osiguranja je saopšteno da GRAWE, putem te kupovine, namjerava da uđe na tržište neživotnog osiguranja i ojača poziciju na crnogorskom tržištu.

Predsjednica Odbora direktora Swiss osiguranja, Tanja Milošević, rekla je da čvrsto vjeruje u preuzimanje.

„Od velikog značaja za nas je da će promjena vlasništva Swiss osiguranja samo donijeti dodatnu snagu i kvalitet. Kroz preuzimanje od renomirane grupe, kao što je GRAWE, možemo biti sigurni da će naši klijenti biti dobro zbrinuti u budućnosti“, rekla je Milošević.

Swiss osiguranje je u prošloj godini ostvarilo premiju od 6,6 miliona EUR i tržišni udio od 6,97 odsto.

Gubili su Ulcinjska rivijera devet odsto na 2,95 EUR, Hipotekarna banka 1,7 odsto na 860, Budvanska rivijera 0,6 odsto na 5,2 EUR.

Pojeftinile su i dionice Luke Bar 6,2 odsto na 23,45 centi i Port of Adrie 1,7 odsto na 11,4 centa.

Rasli su Hotelsko turističko preduzeće (HTP) Mimoza 20 odsto na 1,98 EUR i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) 1,8 odsto na 51 cent.

Cijena akcije Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje i Novog prvoborca ostala je nepromijenjena na 40 centi odnosno 7,74 centa.

Ove sedmice je i Elektroprivreda počela punjenje dovodnog sistema hidroelektrane (HE) Perućica, nakon uspješno završenog remonta.

Od vijesti koje su obilježile sedmicu izdvojila se i ta da je Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG) produžen ugovor o zakupu ulcinjske Solane „Bajo Sekulić“ na još godinu.

Aneks ugovora o zakupu između NPCG i stečajne uprave ulcinjske Solane zaključen je 24. avgusta i važiće godinu.

NPCG najstarijim ulcinjskim preduzećem upravljaju od avgusta 2005. godine, zbog zaštite biodiverziteta.

Takođe, Skupština akcionara kompanije Plantaže, koja je bila zakazana za petak, odložena je za 25. septembar.

U obavještenju kompanije objavljenom na sajtu Montenegroberze navodi se da je do odlaganja došlo usljed nemogućnosti poštovanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) u cjelosti.

Akcionari bi na Skupštini trebalo da razmotre odluku o raspodjeli prošlogodišnje dobiti, kao i revizorski i izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju.

Oni bi trebalo i da izaberu revizora za ovu godinu.

Na dnevnom redu sjednice je i odluka o usvajanju Statuta, kao i razrješenje i izbor članova Odbora direktora preduzeća. Dioničari bi trebalo da donesu i odluku o utvrđivanju naknade za rad članovima Odbora.

Ukupan promet na Montenegroberzi u avgustu je iznosio 543,5 hiljada EUR i bio je oko 7,42 odsto veći nego u julu.

„U poređenju sa avgustom prošle godine, promet je manji 5,22 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 25,88 hiljada EUR, a veći dio, odnosno 76 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Za 21 dan trgovanja u avgustu zaključene su 103 transakcije. Od ukupnog broja transakcija, 53 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.

„Trgovinom akcijama 30 kompanija, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je 494,98 hiljada EUR prometa ili 91 odsto ukupnog i zaključeno 97 transakcija“, dodaje se u Biltenu.

Oko 84 odsto od ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je trgovinom akcijama kompanije Sveti Stefan hoteli, Agrotransport, Hipotekarne banke, firme Absolute Bar i Port of Adria.

Indeks MNSE10 pao je u avgustu 4,35 odsto i posljednjeg dana trgovanja imao je vrijednost od 659,67 poena. MONEX je u avgustu zabilježio pad od 2,82 odsto na 9.886,61 bod.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija posljednjeg dana avgusta iznosila je 3,34 milijarde EUR i bila je 4,72 odsto manja u odnosu na isti period prošle godine.

Najčitanije