fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilionski promet na berzi

Milionski promet na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Milionski promet i pad oba berzanska indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj nije bilo značajnijih ekonomskih događaja.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je 1,38 odsto na 643,92 boda, a MONEX 1,1 odsto na 9.709,31 bod.

Promet, realizovan kroz 31 transakciju, iznosio je 6,95 miliona EUR i bio je 45 puta veći od prošlosedmičnog. Najveći udio u milionskom prometu imale su državne obveznice, kojih je u petak prodato 700 za 6,91 milion EUR.

Gubitke su zabilježile akcije Montecarga 21 odsto na 19 centi, Instituta „Simo Milošević“ tri odsto na 26 EUR i Elektroprivrede 2,3 odsto na 2,93 EUR.

Trgovano je i dionicama Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, koje su ostale na prošlosedmičnom nivou od tri EUR, odnosno 52,7 centi.

Na berzi je ove sedmice trgovano i akcijama Hipotekarne banke, Hotelske grupe Budvanska rivijera i Sveti Stefan hotela, koje su koštale 860 EUR, odnosno 4,72 EUR i 2,38 EUR. Dionice Gornjeg Ibra u petak su koštale pet EUR, Lutrije Crne Gore 1,39 EUR, Marine Bar 1,56 EUR, Jadranskog brodogradilišta 15 centi, Plantaža 8,2 centa, Željezničkog prevoza 5,67 centi i Izbora Bar 0,04 centa.

Promet akcijama fondova ove sedmice je iznosio 1,27 hiljada EUR. Trgovano je dionicama Trenda i Eurofonda, koje su koštale 4,91 cent, odnosno 0,28 centi.

Ove sedmice je Savjet Centralne banke (CBCG) usvojio izmjene i dopune Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije Covid-19 na finansijski sistem, kojom se implementira peti set mjera usmjeren na najugroženije kategorije.

Usvajanjem tog akta stvoreni uslovi za olakšanje finansijske situacije određenim grupama stanovništva koje su posebno pogođene ili će, u narednom periodu, biti pogođene pandemijom Covid-19.

“Riječ je o građanima koji su ostali ili će ostati bez posla i kojima je zarada smanjena ili će biti smanjena”, saopštili su CBCG.

Predstavnici Svjetske banke (SB) ove sedmice su poručili da će za Crnu Goru od ključnog značaja biti da u srednjeročnom periodu zadrži čvrst trend smanjenja duga i ostane na reformskom putu, kako bi se održala makroekonomska stabilnost i omogućio snažan i održiv oporavak.

Šef kancelarije SB za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Emanuel Salinas, kazao je da je pandemija izložila Crnu Goru ključnim osjetljivostima, pa je rješavanje mnogih od njih postalo urgentno.

„To uključuje pažljivo fiskalno upravljanje kroz povećanje efikasnosti javne potrošnje, omogućavanje jednakih uslova za poslovanje privatnog sektora čime će se pojačati preduzetništvo, inovacije i široko zasnovan rast, kao i jačanje institucija uz povećanje njihove odgovornosti“, rekao je Salinas.

Sedmicu je obilježila i smjena Verice Maraš sa funkcije izvršne direktorice Plantaža. Odbor direktora kompanije razriješio je u petak Maraš, a na funkciju izvršnog direktora imenovan je dosadašnji direktor Sektora pravnih i opštih poslova, Miroslav Vuković.

Iz kompanije je objašnjeno da je Maraš sa funkcije razriješena na lični zahtjev iz objektivnih razloga, vođena interesima kompanije i novonastalim okolnostima.

Maraš je prethodno saopštila da su Plantaže za 13 godina, koliko je ona obavljala funkciju izvršne direktorice, ostvarila bruto dobit od 32 miliona EUR, odnosno oko 2,7 miliona EUR godišnje.

Kompanija je u tom periodu, kako tvrdi, ostvarila prihod od oko 400 milona EUR, od čega više od 180 miliona EUR na stranim tržištima.

Najčitanije