fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović: Izvještaj EK za oblast ekonomije više nego dobar

Milatović: Izvještaj EK za oblast ekonomije više nego dobar

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvještaj EK o napretku u dijelu koji se tiče ekonomije i finansija više je nego dobar, jer, između ostalog, prepoznaje da je oporavak ekonomske aktivnosti i uvodjenje e-fiskalizacije rezultirao snažnim smanjenjem budžetskog deficita, smatra ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Izvještaj, kako je kazao, prepoznaje da je nova Vlada u decembru izdala obveznicu u iznosu od 750 miliona EUR po povoljnim uslovima, čime je prevaziđena kriza javnih finansija.

„Vlada je kreirala dobro targetirane i pravovremene pakete podrške privredi, a konstatovano je i da su ekonomske i fiskalne politike nove Vlade bile odgovorne. Napravljen je napredak u unapređenju poslovnog ambijenta, formiranjem registra fiskaliteta i para-fiskaliteta”, naveo je Milatović na svom Twitter nalogu.

On je dodao da se u izvještaju konstatuje i da je lansiran elektronski sistem javnih nabavki koji dodatno povećava transparentnost i efikasnost, kao i da su prekinuti postupci davanja nezakonite državne pomoći.

„Započeta je reforma unapređenjenja korporativnog upravljanja u državnim preduzećima formiranjem kompanije Mongenegro Works. Stavljena je na noge nova avio-kompanija i kupljena dva aviona. Održana finansijska stabilnost sistema uprkos recesiji od 15 odsto u prošloj godini“, rekao je Milatović.

U izvještaju se, prema njegovim riječima, konstatuje da je oporavljena kreditna aktivnost banaka, a uspostavljene jeftine kreditne linije kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

„Kreirana je neophodna pravna regulativa za implementaciju mjera podrške inovacionoj djelatnosti i ostvaren snažan napredak u oblasti socijalne politike“, kazao je Milatović.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović, takođe je na svom Twitter nalogu ocijenio da je izvještaj EK prepoznao i pohvalio napredak koji je postignut u oblastima finansija i ekonomije.

“Još jedan od podsticaja da nastavimo sa radom i Crnu Goru učinimo boljim mjestom za život”, poručio je Odović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije