fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević će tražiti dopunu parlamentarne istrage

Medojević će tražiti dopunu parlamentarne istrage

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević, predložiće da se parlamentarna istraga o zaduženju države od 750 miliona EUR, dopuni istragom o kupovini dva aviona bez tendera, za potrebe nove avio-kompanije ToMontenegro.

Medojević smatra da je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, grubo prekršio Zakon o javnim nabavkama prilikom kupovine dva aviona za ToMontenegro, za 21 milion USD.

„Nevjerovatna je drskost i bezobrazluk Spajića i ministra za kapitalne investicije, Mladena Bojanića, koji tvrde da je Vlada kupila dva aviona u direktnoj pogodbi, bez tendera, u skladu sa zakonom“, rekao je Medojević.

On je dodao da je Zakon o javnim nabavkama više nego jasan i da je Ministarstvo finansija, kao državni organ, moralo ispoštovati procedure za kupovinu aviona.

Medojević je podsjetio da je zakonom definisano da su obveznici njegove primjene javni i sektorski naručioci, odnosno državni organi, jedinice lokalne samouprave i preduzeća koja imaju svojstva pravnog lica i osnovana su u cilju zadovoljenja potreba od javnog interesa, a nemaju industrijski ili komercijalni karakter.

Takođe, to su preduzeća u kojima država i/ili jedinica lokalne samouprave posjeduje više od 50 odsto akcija ili udjela, koje se sa više od 50 odsto finansira iz budžeta, koje kontroliše javni naručilac ili je on imenovao više od polovine članova nadzornog ili organa upravljanja.

Među obveznicima primjene su i udruženja, odnosno organizacije koju su osnovala dva ili više naručioca.

Medojević je naveo da je Spajić već poznat po ignorisanju Ustava i zakona, kao i zaduživanju građana “tajno, ali organizovano”.

„Takva korupcionaška praksa trošenja novca poreskih obveznika mora biti istražena kako bi se utvrdilo da li je i koliko Spajić dobio korupcionaške nadoknade. Uobičajeni procenat za kupovinu aviona je oko pet odsto. U slučaju kupovine dva aviona radi se o preko milion USD“, saopštio je Medojević.

On smatra da to može biti motiv za „tajne netransparentne prakse“ koje Spajić koristi.

Najčitanije