fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavnosti nijesu poznati početni bilansi projekta Evropa sad

Javnosti nijesu poznati početni bilansi projekta Evropa sad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je ušla u treći mjesec primjene programa Evropa sad, ali javnosti nijesu poznati početni bilansi tog populističko-avanturističkog projekta, saopštili su iz Građanske inicijative (GI) 21. maj.

“Netransparentnost javnih finansija je i dalje poslovična, dok odlazeći ministri finansija i ekonomije daju nemušte ili demagoške odgovore”, navodi se u saopštenju članova ekonomskog tima GI.

U GI smatraju da su neke posljedice već sada očigledne.

“Finansiranje zdravstva, nakon nepromišljenog ukidanja doprinosa, samo je dodatno otežano, o čemu svjedoči i rast dugova prema povjeriocima Fonda zdravstva”, dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, kako su kazali, ubjedljiva većina opština već se suočila sa manjkom u budžetu.

“Takođe, javnost još ne zna koliko je firmi ažurno i na vrijeme tokom protekla dva mjeseca isplatilo uvećane zarade. Pogotovo kada je poznato da je preko 19 hiljada firmi i preduzetnika u blokadi. Pritom, poseban problem u uslovima opšte nelikvidnosti tek slijedi ovoga mjeseca, kada pristiže naplata korporativnih poreza na dobit i poreza po odbitku”, rekli su iz GI.

Oni tvrde da će naročito biti iznenađeni vlasnici kompanija kada se suoče sa neustavnim i retroaktivnim plaćanjem poreza na neto dobit iz protekle godine i to po stopi od 15 odsto koja je stupila na snagu ove godine.

Na likvidnost realnog sektora dodatno će uticati i jednokratno plaćanje poreza na bruto dobit, jer više neće moći da se porez plati u šest rata, niti važi ranija stimulacija od šest odsto ako se porez plati odjednom.

“Sa ovim povećanjem korporativnih poreza od oko 70 odsto blijede i olakšice koje se tiču oporezivanja rada, a naročito kada znamo koliko je upitno povećanje minimalne zarade za 100 odsto”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije