fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u zelenom

Indeksi u zelenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj su počeli komercijalni letovi na podgoričkom aerodromu nakon zatvaranja aviosaobraćaja usljed pandemije koronavirusa.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 je ojačao 1,13 odsto na 721,3 poena, dok je MONEX porastao 0,7 odsto na 10.388 boda.

Promet je iznosio 93,1 hiljadu EUR i bio je 28,1 odsto manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 42 transakcije, a najveći udio u prometu imale su akcije Jugopetrola, i to 35,15 odsto.

Na Aerodrom Podgorica je u utorak sletio avion iz Budimpešte sa prvim putnicima koji dolaze u Crnu Goru komercijalnim letom, a u večernjim satima i avion iz Njemačke.

Avion Montenegro Airlinesa (MA) za Ljubljanu je poletio u petak. Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Danilo Orlandić kazao je da je taj let od izuzetne važnosti za ACG i cijelu državu.

On je, povodom prvog leta nacionalne avio-kompanije MA sa podgoričkog aerodroma za Ljubljanu, nakon tri mjeseca, kazao da su najavili postepenu normalizaciju saobraćaja.

Aerodrom Podgorica je od 18. marta kada je zatvoren za komercijalni saobraćaj opslužio preko šest hiljada putnika, crnogorskih državljana koji su se vraćali u Crnu Goru, stranaca koji su odlazili u matičnu državu, a služio je za prijem aviona koji su prevozili humanitarnu pomoć.

Na tržištu kapitala rasle su akcije Hotelskog-turističjig preduzeća (HTP) Mimoza 42,9 odsto na dva EUR, Jugopetrola neznatno na 10,02 EUR, Luke Bar 12 odsto na 27 centi, Zetatransa 8,2 odsto na 90 centi i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 2,6 odsto na 60 centi.

Akcija Crnogorskog Telekoma ostala je na prošlosedmičnih 1,25 EUR.

Direktorica Sektora tehnike u Crnogorskom Telekomu, Valentina Radulović, ocijenila je da je stabilnost i pouzdanost mrežne infrastrukture u fokusu te kompanije, što se pokazalo i u periodu pandemije koronavirusa kada je značajno porastao saobraćaj, a korisnici su bez problema obavljali svakodnevne obaveze.

„Naša infrastruktura u prethodnim mjesecima podnijela je značajan rast saobraćaja, što je korisnicima Telekoma omogućilo da bez problema obavljaju svakodnevne obaveze“, navela je Radulović za AmCham Blog.

Crnogorski Telekom, prema zvaničnim mjerenjima Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), i ove godine ima najbržu mobilnu mrežu u Crnoj Gori, a korisnicima fiksnog interneta nudi pristup mreži nove generacije.

Pale su ove sedmice dionice Hipotekarne banke 7,2 odsto na 835 EUR, Štamparije Obod 6,3 odsto na 1,2 EUR i Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera 2,7 odsto na 5,01 EUR.

Svjetska banka (SB) je ove sedmice objavila nove prognoze, prema kojima bi crnogorska ekonomija u ovoj godini trebalo da oslabi 5,6 odsto.

SB je u januarskim prognozama za ovu godinu predviđala pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 8,7 odsto.

U najnovijem izvještaju Globalni ekonomski izgledi navodi se da bi rast crnogorske ekonomije u narednoj godini trebalo da iznosi 4,8 odsto, dok je u januaru bilo prognozirano dva odsto.

Državnim obveznicama je trgovano za 19,9 hiljada EUR.

Promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, ove sedmice iznosio je četiri hiljade EUR.

Na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost ocijenjeno je da bi u Crnoj Gori u narednoj godini trebalo da bude ostvarena pozitivna stopa ekonomskog rasta, ukoliko se pandemija koronavirusa okonča u ovoj.

Iz Centralne banke (CBCG) je saopšteno da su na sjednici razmatrani uticaji pandemije koronavirusa na ekonomsku aktivnost, javne finansije i ukupnu finansijsku stabilnost u zemlji.

„Konstatovano je da će pandemija ostaviti ogromne posljedice na brojne svjetske ekonomije i da će se efekti svakako odraziti i na crnogorsku privredu“, navodi se u saopštenju.

Ukupan promet na Montenegroberzi u maju je iznosio 2,9 miliona EUR i bio je oko 907 odsto veći nego u aprilu.

„U poređenju sa majom prošle godine, promet je manji 96 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 160,7 hiljada EUR, a veći dio, odnosno 96 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Za 18 dana trgovanja u maju je zaključeno 139 transakcija. Od ukupnog broja transakcija, 52 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.

Najčitanije

putevi crna gora

Putevi mjestimično mokri

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po mjestimično mokrim putevima, saopšteno...