fbpx

Indeksi porasli

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile više od jedan odsto, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, jer ulagači očekuju dodatne podsticajne mjere kako bi se ekonomija zaštitila od pandemije koronavirusa.

Dow Jones porastao je 337 bodova ili 1,13 odsto, na 30.199 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,29 odsto, na 3.694 poena, a Nasdaq indeks 1,25 odsto, na rekordnih 12.595 bodova, prenosi Hina.

I dok je dan prije ulagače zabrinuo brzi rast broja novozaraženih od koronavirusa, umrlih i hospitalizovanih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), u ponedjeljak su zaključili da bi upravo zbog toga, kao i usporavanja oporavka privrede, ovih dana mogle uslijediti nove podsticajne mjere.

Analitičari su kazali da bi sumorni zdravstveni i ekonomski podaci mogli natjerati republikance i demokrate u Kongresu da konačno usaglase novi paket fiskalnih podsticaja o kojem pregovaraju već mjesecima.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi pozvala je u utorak vodeće predstavnike republikanaca na sastanak kako bi se usaglasili o saveznom proračunu i novom paketu fiskalnih podsticaja.

Očekuju se, takođe, odluke čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), čija dvodnevna sjednica završava u srijedu. Ulagači vjeruju da će Fed poručiti da će kamate još duže vrijeme ostati niske i da je spreman uvesti dodatne podsticajne mjere ako to bude potrebno.

Zahvaljujući tome, najviše su porasle cijene dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na ekonomska kretanja, kao što su potrošački i rudarski.

Podršku tržištu pruža i početak vakcinisanja protiv Covida-19 u SAD-u, što podržava nade ulagača da će se ekonomska aktivnost uskoro normalizovati, a ekonomija brzo oporaviti od koronakrize.

Na rast indeksa snažno je uticao i rast cijene dionice Applea pet odsto, nakon vijesti da taj tehnološki div planira u prvoj polovini naredne godine da poveća proizvodnju iPhonea 30 odsto.

Uprkos pandemiji, koja je nanijela velike štete ekonomiji, svi berzanski indeksi na Wall Streetu ove godine su snažno porasli i kreću se oko najviših nivoa u istoriji.

To se zahvaljuje ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama ekonomiji, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

„Cijene dionica su porasle, a zarade kompanija pale. Uz to, i dalje postoje rizici po oporavak privrede, stoga u tome leže izazovi u nadolazećem periodu”, upozorio je direktor u firmi JonesTrading, Mike O’Rourke.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 odsto, na 6.513 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 1,06 odsto, na 13.362 poena, a pariski CAC 0,04 odsto, na 5.530 bodova.

Najčitanije