fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago pali

Indeksi blago pali

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i rast promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su u Crnoj Gori, nakon 40 dana, ponovo zabilježeni slučajevi inficiranja koronavirusom.

U Crnoj Gori je od ponedjeljka evidentirano 30 novih slučajeva koronavirusa. Ukupno aktivnih je 31, od kojih 14 u Rožajama, devet u Podgorici, po dva u Beranama, Budvi i Cetinju, i po jedan u Baru i Ulcinju.

Iz Instituta za javno zdravlje ocijenjeno je da je situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori ozbiljna, što je posljedica neodgovornosti pojedinaca, zbog čega su uvedene nove mjere zaštite.

Nacionalno koordinaciono tijelo u četvrtak je ponovo uvelo obavezu nošenja zaštitnih maski na javnim mjestima kao što su tržnice, pijace, prodavnice, supermarketi, javne ustanove i sredstva javnog prevoza.

Pooštrene su i mjere ulaska u Crnu Goru, u koju bez ograničenja mogu ući rezidenti 105 zemalja, dok je ulazak iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Turske, Izraela, Poljske, Rumunije, Italije i Ukrajine moguć uz negativan rezultat PCR testa akreditovane laboratorije, star ne više od 48 sati.

Na Montenegroberzi je pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ove sedmice neznatno oslabio na 719,11 poena, dok je MONEX blago pao na 10.297,34 boda.

Promet, realizovan kroz 45 transakcija, iznosio je 109,34 hiljade EUR i bio je 17,4 odsto veći od prošlosedmičnog. Najveći udio u njemu imale su akcije Jugopetrola, koje su na sedmičnom nivou ojačale četiri odsto na 10,42 EUR.

Gubile su dionice Hotelsko-turistilkg preduzeća (HTP) Mimoza 17,5 odsto na 1,65 EUR, Crnogorskog Telekoma 3,2 odsto na 1,21 EUR, Zetatransa 6,7 odsto na 84 centa, Crnogorskog elektroprenosnog sistema 6,3 odsto na 56,2 centa i Luke Bar 3,7 odsto na 26 centi.

Dobitke su zabilježile i dionice Hotelske grupe Budvanska rivijera, dva odsto na 5,11 EUR.

Akcije Instituta „Simo Milošević“ na kraju sedmice su koštale 27 EUR, Jadrana Perast dva EUR, Elektroprivrede 3,5 EUR, danilovgradskog Mermera četiri EUR, Centra za odmor, liječenje i rekreaciju Igalo 3,01 EUR, a Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje 40 centi.

Ove sedmice je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, koji je raspravljao o rebalansu budžeta, ministar finansija Darko Radunović saopštio da predložene izmjene i dopune Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) ove godine neće biti usvojen.

On je kazao da će biti zadovoljan ukoliko se, zbog uticaja koronavirusa na ekonomiju, održi isplata zarada, socijalnih davanja i penzija. Radunović je najavio i da neće biti veće budžetske potrošnje, zbog čega nije planirano usvajanje izmjena i dopuna Zakona o PIO.

U petak je trebalo da se održi sjednica Socijalnog savjeta, ali je Savez sindikata predložio njeno odlaganje, kako bi se obezbijedilo prisustvo premijera Duška Markovića i dobio konkretan odgovor o statusu Predloga izmjena i dopuna Zakona o PIO.

Monstat je ove sedmice objavio podatak da je bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u prvom kvartalu iznosio 913,1 milion EUR i da mu je realna stopa rasta bila 2,7 odsto.

„U apsolutnom iznosu, stvoreno je dodate vrijednosti više za oko 27 miliona EUR u odnosu na isti kvartal prošle godine“, kazali su iz Monstata.

Statističari su objavili i da je vrijednost minimalne potrošačke korpe u maju iznosila 643,4 EUR, što je 0,2 odsto više u odnosu na april.

“Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 278,7 EUR, što je rast od 0,8 odsto”, navodi se u saopštenju.

Statističari su naveli da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 364,7 EUR, što je pad od 0,2 odsto.

Najčitanije