fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGubici na mreži potrošače koštali 21,3 miliona EUR

Gubici na mreži potrošače koštali 21,3 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tehnički gubici na elektromreži u distributivnom i prenosnom sistemu prošle godine su iznosili 492,44 gigavat sata
(GWh), što je potrošače električne energije koštalo 21,3 miliona EUR.

Od toga su gubici u prenosnom sistemu koštali 9,2 miliona, a u distributivnom 12 miliona EUR, pokazali su podaci Regulatorne agencija za energetiku (REGAGEN), Crnogorskog elektrodistributivnog (CEDIS) i elektroprenosnog sistema (CGES).

Tehnički gubici na elektromreži u distributivnom i prenosnom sistemu su u odnosu na 2019. godinu smanjeni za deset GWh, piše Dan.

List nije uspio da od energetskih kompanija dobije podatke koliko je svaki potrošač, građanin ili preduzeće, plaćao u prosjeku na godišnjem nivou za gubitke na mreži. Međutim, ukoliko se uzme brojka CEDIS-a da struju distribuiraju do 410 hiljada potrošača, dolazi se do podatka da je svaki od njih za tehničke gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu u prošloj godini platio skoro 52 EUR.

Taj broj se dobija podjelom ukupno plaćenog novca za gubitke sa brojem potrošača.

Iz CGES-a su na pitanje o prosječnom iznosu koji su potrošači plaćali za gubitke u prenosu kazali da je prosječna cijena nabavke električne energije za pokrivanje gubitaka na godišnjem nivou iznosila 55,4 EUR po megavat satu, odnosno od 51,49 EUR po megavat satu u martu, kada je bila najniža, do 57,35 EUR po megavat satu u januaru, kada je bila najviša.

Gubici u prenosnom sistemu prošle godine su iznosili 163,6 GWh i bili su veći u nominalnom iznosu, a manji u procentualnom u odnosu na 2019. godinu. Gubici u prenosnom sistemu prošle godine su bili 1,82 odsto od ukupne energije, dok su 2019. godine iznosili 146,5 GWh, što je tada bilo 2,13 odsto.

„Ugovori o isporuci električne energije za prošlu godinu potpisani su sa četiri isporučioca – EPCG, EFT, ALPIQ i GEN-I. Vrijednost ugovora, odnosno troškovi nabavke električne energije za pokrivanje gubitaka u prenosnom sistemu Crne Gore za prošlu godinu iznosili su 9,22 miliona EUR“, precizirali su iz CGES-a.

Кada je u pitanju CEDIS, gubici su prošle godine iznosili 328,85 GWh, što je 12,93 odsto od ukupne potrošnje. Gubici su 2019. godine iznosili 356 GWh,
što je tada bilo 13,1 odsto.

„CEDIS-u je za prošlu godinu odobren trošak za tehničke gubitke u iznosu od 12,05 miliona EUR koji su posljedica funkcionisanja distributivnog sistema. Ostali gubici padaju na teret CEDIS-a i taj trošak zavisi od cijene energije na tržištu“, kazali su iz tog preduzeća.

Energiju gubitaka u distributivnom sistemu čini suma komercijalnih i tehničkih gubitaka, a razlika u odnosu na odobrene gubitke predstavlja trošak CEDIS-a, što znatnoj mjeri opterećuje poslovanje kompanije.

„Upravo zato u CEDIS-u redovnim akcijama radimo na smanjenju neovlašćeno preuzete električne energije“, objasnili su iz kompanije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije