fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDow Jones skočio više od hiljadu bodova

Dow Jones skočio više od hiljadu bodova

Njujork, Londnon, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u srijedu je Dow Jones prvi put u istoriji skočio više od hiljadu bodova, dok su ostali berzanski indeksi zabilježili najveći dnevni rast u skoro deset godina, zahvaljujući korekciji cijena nakon četiri dana velikih gubitaka.

Dow Jones je skočio 4,98 odsto na 22.879 bodova, dok je S&P 500 porastao 4,96 odsto na 2.467 poena, a Nasdaq 5,84 odsto na 6.554 boda, prenosi Hrportfolio.

Najveći dnevni skok tih indeksa u skoro deset godina najviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon četiri dana velikih padova.

Nakon oštrog pada na Badnji dan, S&P 500 indeks našao se u minusu gotovo 20 odsto u odnosu na prethodni najviši nivo, na korak do tržišta “medvjeda”.

Trgovina je u srijedu počela s gubicima, nakon čega je uslijedio snažan oporavak, pri čemu su porasle cijene dionica 499 od 500 kompanija iz sastava tog indeksa.

U svih 11 sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a najviše, 7,4 odsto, u trgovačkom sektoru, što se zahvaljuje izvještaju Mastercarda da je praznična potrošnja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) skočila 5,1 odsto na godišnjem nivou, na 850 milijardi USD.

Snažno je, 6,2 odsto, skočio i naftni sektor, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte nakon što su pale na najniže nivoe u više od godinu. Više od šest odsto skočio je i tehnološki sektor, koji je prethodnih dana bio pod snažnim pritiskom.

Uprkos skoku, svi najvažniji berzanski indeksi i dalje su u minusu više od deset odsto u odnosu na početak decembra, pa su na putu najvećeg mjesečnog gubitka od februara 2009. godine i finansijske krize.

Oštar pad cijena dionica u posljednja dva mjeseca posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalne ekonomije, negativnog uticaja američko-kineskog trgovinskog sukoba i povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi (Fed).

Pritom je ulagače najviše uznemirila nedavna poruka Feda da će i u idućoj godini nastaviti da povećava kamate, iako se očekuje usporavanje rasta američke ekonomije i slabljenje inflatornih pritisaka.

Zbog toga se Fed našao pod oštrim kritikama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je u ponedjeljak kazao da je centralna banka najveći problem u američkoj ekonomiji. Mediji su pisali i to da Trump razmatra mogućnosti smjenjivanja predsjednika Fed-a, Jeromea Powella.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Kevin Hassett kazao je da Powell neće ostati bez posla i da je Trump zadovoljan radom ministra finansija Stevena Mnuchina.

Mnuchin se našao pod pritiskom nakon što je u nedjelju kazao da je kontaktirao čelnike vodećih američkih banaka od kojih je dobio potvrdu da su one “zdrave”, odnosno da imaju dovoljno likvidnosti za kreditiranje, uprkos oštrom padu cijena dionica na Vol stritu.

Mnuchin je na taj način pokušao uticati na stabilizaciju tržišta, ali njegove su izjave u ponedjeljak izazvale pad cijena dionica, jer su se ulagači pitali nije li situacija gora nego što se misli ako je ministar zvao čelnike najvećih banaka.

Najčitanije