fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDow Jones i S&P 500 pali dok je Nasdaq na novom rekordu

Dow Jones i S&P 500 pali dok je Nasdaq na novom rekordu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks pali, nakon višednevnog snažnog rasta, dok je Nasdaq indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji.

Dow Jones skliznuo je 300 bodova ili 1,09 odsto, na 27.272 boda, a S&P 500 0,78 odsto, na 3.207 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,29 odsto, na 9.953 boda, prenosi SEEbiz.

Novi rekord Nasdaqa zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, ponajviše Apple-a za 3,2 odsto.

Sa druge strane, Dow Jones i S&P 500 našli su se pod pritiskom zbog pada cijena u finansijskom i industrijskom sektoru, koji su posljednjih dana snažno rasli jer se ulagači nadaju brzom oporavku američke ekonomije od koronakrize.

„Čini mi se da je ovaj pad logičan, s obzirom da su posljednjih dana cijene dionica snažno rasle. Nije bilo vijesti koje bi pokrenule znatan pad tržišta.

Isto tako, osim izvještaja o zapošljavanju, posljednjih sedmica nije bilo ni naročito podsticajnih vijesti“, rekao je analitičar u kompaniji Harvest Volatility Management, Mike Zigmont.

U prethodna dva dana berzanski indeksi su snažno porasli jer je ulagače ohrabrio podatak da je u maju broj zaposlenih uSjedinjenim Američkim Državama (SAD) porastao za 2,5 miliona, dok su analitičari očekivali gubitak oko osam miliona radnih mjesta, nakon što je mjesec dana prije izgubljeno više od 20 miliona radnih mjesta.

Neočekivano dobri podaci sa tržišta rada podstakli su nadu da je najgori period za američku ekonomiju završen i da sa postupnim otvaranjem ostalih najvećih svjetskih ekonomija slijedi brzi oporavak od koronakrize i izlazak iz recesije.

Nakon što je zbog strogih mjera za obuzdavanje širenja koronavirusa u svijetu globalna ekonomija bila paralizovana, u drugoj polovini marta indeksi na svjetskim berzama pali su na najniže nivoe u više godina.

Zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima vlasti, S&P 500 indeks porastao je više od 30 odsto od 23. marta. Sada je od rekordnom nivou, dostignutom 19. februara, udaljen manje od šest odsto.

U utorak je počela dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, Federelne rezerve (FED).

Ulagači čekaju nove poruke iz Fed-a o aktualnoj situaciji, nakon što je na sjednici u aprilu predsjednik Fed-a, Jerome Powell, poručio da bi američka ekonomija posljedice koronakrize mogla osjećati i duže od godinu dana.

I na evropskim berzama su cijene dionica u utorak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,11 odsto, na 6.335 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,57 odsto, na 12.617 bodova, a pariski CAC 1,55 odsto, na 5.095 bodova.

Najčitanije