fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oslabio s najvišeg nivoa u četiri mjeseca

Dolar oslabio s najvišeg nivoa u četiri mjeseca

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima je vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice pala s najvišeg nivoa u četiri mjeseca, jer su pokazatelji o inflaciji i povjerenju potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama pomakli očekivanja investitora o zaoštravanju monetarne politike na novembar.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, spustio se prošle sedmice 0,19 odsto, na 92,598 bodova – najniži nivo od 6. avgusta.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,62 odsto, na 109,57 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta oslabila je u odnosu na evropsku, 0,26 odsto, pa je euro na kraju sedmiice iznosio 1,1791 USD.

Protekle sedmice investitorima su pristizali mješoviti pokazatelji. U srijedu je američko ministarstvo trgovine objavilo podatak o inflaciji mjerenoj potrošačkim cijenama, koje su u julu porasle 5,4 odsto na godišnjem nivou, kao i u junu, što ukazuje da je inflacija već dosegnla vrhunac.

Međutim, dan kasnije, to je ministarstvo objavilo da su proizvođačke cijene skočile u julu 7,8 odsto, najviše u zadnjoj deceniji, ojačavši očekivanja da će američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) uskoro odustati od nekih monetarnih podsticaja.

Kurs dolara krajem sedmice bio je pod pritiskom najnovijeg, iznenađujuće snažnog pada povjerenja američkih potrošača.

Indeks povjerenja potrošača Univerziteta u Mičigenu u prvom dijelu avgusta potonuo je na 70,2 boda, nakon julskih 81,2 boda, odnosno na najniži nivo od 2011. godine, a stopa njegova pada bila je jedna od šest najvećih u zadnjih 50 godina.

Analitičari takav pad tumače strahom potrošača od širenje delta varijante koronavirusa i uticaja kojeg bi ono moglo izazvati na privredu.

Investitore taj podatak navodi na razmišljanje da će Fed odustati od odluke da već u sepmtebru počne zaoštravati ultra-popustljivu monetarnu politiku, uvedeno na početku pandemije.

Za nove smjernice investitori čekaju godišnje zasjedanje Feda u Jacksone Holegu pred kraj mjeseca.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije