fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao treću sedmicu uzastopno

Dolar ojačao treću sedmicu uzastopno

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice, treće uzastopno, ojačao prema korpi valuta, jer ulagači procjenjuju da će se američka ekonomija od koronakrize oporaviti brže nego ostale najveće svjetske privrede.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,35 odsto na 93,02 boda, blizu najviše vrijednosti u pet mjeseci.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,9 odsto na 110,7 jena (JPY), blizu najviše vrijednosti u godinu, prenosi SEEbiz.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, 0,3 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,1760 USD, blizu najniže vrijednosti od novembra prošle godine.

Zahvaljujući rastu u pet od posljednjih šest sedmica, dolar je prvo tromjesečje ove godine završio na dobitku od oko 3,6 odsto u odnosu na korpu valuta, što je njegov najveći kvartalni dobitak od 2018. godine.

To se zahvaljuje očekivanjima da će ogromni fiskalni i monetarni podsticaji ubrzati oporavak najveće svjetske privrede od koronakrize.

Ta očekivanja podržavaju dobri makroekonomski pokazatelji. Tako je u petak objavljeno da je u martu broj zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porastao 916 hiljada, gotovo dvostruko više nego mjesec ranije i znatno više nego što su analitičari očekivali.

„Snažno tržište rada vjerovatno će se pokazati pozitivno za dolar. Rast zapošljavanja pokazuje da ekonomija znatno napreduje, a to je ono što američka centralna banka želi vidjeti prije nego što odstupi od popustljive monetarne politike”, rekao je analitičar u firmi Western Union Business Solutions, Joe Manimbo.

Podršku dolaru, uz brzu dinamiku vakcinisanja i poboljšane ekonomske izglede, pružila je i vijest o izdašnom novom planu državne potrošnje vrijednom dva biliona USD, koji je u srijedu predstavio američki predsjednik Joe Biden.

S druge strane, zabrinutost u vezi sa oporavkom ekonomije eurozone, čije izglede prigušuje treći talas pandemije, pritiska kurs eura.

Najčitanije