fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobili više od 918 zahtjeva za dva dana

Dobili više od 918 zahtjeva za dva dana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomije za dva dana dobilo je više od 918 zahtjeva za subvencije, u iznosu od 1,58 miliona EUR, koje država daje kako bi pomogla privredi zbog posljedica pojave pandemije koronavirusa.

“Do 14 sati podneseno je 918 zahtjeva za subvencije koji se odnose na sve subvencije iz programa. Za taj broj subvencija država će isplatiti 1,58 miliona EUR”, saopšteno je Danu iz Ministarstva ekonomije.

Putem aplikacije za prijavu za subvencije u toku prvog dana su podnesena 343 zahtjeva, u iznosu od 815,64 hiljada EUR.

“Svima kojima je isplata odobrena novac će u ponedjeljak biti prebačen sa računa budžeta na račune poslovnih banaka”, saopšteno je preko Twitter naloga Ministarstva ekonomije.

Program za podnošenje zahtjeva za subvencije otvoren je od petka u 12 sati na portalu Poreske uprave (PU) za sva preduzeća i preduzetnike sa digitalnim sertifikatom. Prijava preduzetnika bez digitalnog sertifikata će biti omogućena na istom portalu od sjutra.

Podrška Vlade usmjerena je kroz subvencije preduzetnicima i privrednim društvima registrovanim shodno Zakonu o privrednim društvima.

Iz Ministarstva ekonomije su pozvali ranije korisnike programa za pružanje podrške privredi i zaposlenima radi ublažavanja posledica izazvanih epidemijom novog virusa korona da sva pitanja i nedoumice u vezi sa načinom apliciranja za subvencije postave na mejl: [email protected].

Planirano je da se zahtjevi za subvenciju podnose do 15. u mjesecu za prethodni mjesec elektronskim putem preko elektronskog servisa Program za dodjelu subvencije. Zahtjev se podnosi upotrebom digitalnog sertifikata uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD obrasca.

Državna subvencija odnosi se na zabranjene djelatnosti i turistički sektor i registrovanim zaposlenima se isplaćuje minimalna zarada od 222 EUR, a poslodavac se oslobađa dažbina na ovaj iznos 142 EUR.

U ugroženim djelatnostima sa značajnim padom prihoda – preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, zaposleni dobija 111 EUR, odnosno 50
odsto minimalne zarade i poslodavac se oslobađa dažbina na ovaj iznos 71 EUR.

Tu su i subvencije za novo zapošljavanje, odnosno registrovanje radnika iz sive zone, iznosi 70 odsto minimalne bruto zarade ili 255 EUR, koje se daju šest mjeseci.

Predviđena je i subvencija zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu dok traje epidemija, kao i u karantinu ili samoizolaciji za taj mjesec, u iznosu od 70 odsto minimalne bruto zarade, odnosno zaposlenom 155 EUR, a poslodavac se oslobađa dažbina za 100 EUR.

Najčitanije