fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorske kompanije učestvuju na Expo-u Kine i zemalja CIE

Crnogorske kompanije učestvuju na Expo-u Kine i zemalja CIE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Više crnogorskih kompanija učestvovaće online na Expo-u Kine i zemalja centralnoistočne Evrope (CIE), koji će se od 8. do 11. juna održati u kineskom gradu Ningbo.

Novinarka China Media grupe, Yu Xi, kazala je agenciji Mina-business da će na ovogodišnjem Expo-u, putem interneta, učestvovati kompanije Fly Montenegro, Plantaže i Highsky, koji zastupa Adriatic College, Chedi Hotel, MNE for you i Rotor.

Na Expo-u će, prema predviđanju organizatora, učestvovati više od dvije hiljade izlagača iz različitih zemalja i preko šest hiljada nabavljača iz raznih krajeva Kine.

Iz Kancelarije za informacije Državnog vijeća, odnosno kineske Vlade, objašnjeno je da je u pitanju redovni Expo koji je namijenjen centralnoistočnom regionu Evrope, kao i da je prvi takav održan 2019. godine. Tada je na Expo-u izlagalo više crnogorskih kompanija, a na njemu je učestvovao i bivši predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

Predstavnici Kancelarije za informacije su na konferenciji za novinare kazali da je planirano da ovogodišnji Expo ima tri izložbena prostora, koji će podrazumijevati sajmove centralnoistočne Evrope i međunarodne potrošačke robe, kao i Trajni sajam uvozne robe.

Na Expo-u će se, kako je najavljeno, pokrenuti institucionalni dijalog o elektronskom poslovanju Kine i zemalja centralnoistočne Evrope, a biće objavljen i Izvještaj o kineskom elektronskom poslovanju u prošloj godini. Na jednom od događaja u okviru Expo-a, odnosno Forumu think-tanka o visokokvalitetnom razvoju saradnje između Kine i zemalja CIE, prvi put će biti objavljen izvještaj po zemljama o saobraćaju i prevozu u regiji CIE.

Kina i zemlje CIE su od 2012. godine, kada je osnovan njihov Saradnički mehanizam, ostvarile veliki napredak u bilateralnoj trgovini, investicionoj saradnji, izgradnji i povezivanju infrastruktura.

Obim trgovine između Kine i 17 zemalja CIE prošle godine je, uprkos pandemiji, prvi put premašio 100 milijardi USD i dostigao 103,45 milijardi USD, uz stopu rasta od 8,4 odsto u odnosu godine ranije.

„U prvom tromjesečju trgovinski obim između dvije strane iznosio je 30,13 milijardi USD, sa stopom rasta od 50,2 odsto, što je 11 procentnih poena više od prosječne brzine rasta spoljne trgovine Kine“, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Trenutno bilateralne investicije između Kine i zemalja CIE iznose blizu 20 milijardi USD, a odnose se na sektore djelova automobila, hemijske industrije, bijele tehnike, logistike i mineralnih proizvoda. Tokom pandemije povećane su i investicije u zelene industrije, medicinu i novu energetiku.

Kineske kompanije su prošle godine u zemljama CIE potpisale ugovore za preduzimanje građevinskih projekata vrijednih 5,4 milijarde USD, s povećanjem od 34,6 odsto.

„Uprkos pandemiji stabilno napreduje gradnja željezničkih pruga između Mađarske i Srbije, Pelješkog mosta u Hrvatskoj i autoputa u Crnoj Gori, čiji su izvođači kineske kompanije. Istovremeno, kineske kompanije su potpisale i nove ugovore za izgradnju željezničkih pruga, puteva i metroa“, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Najčitanije