fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene pritisnute rastom zaliha i porastom zaraženih od koronavirusa

Cijene pritisnute rastom zaliha i porastom zaraženih od koronavirusa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na svjetskim tržištima ispod 42 USD, pritisnute rastom zaliha i rekordnim dnevnim porastom broja novozaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji su podstakli zabrinutost za ekonomski oporavak i potražnju za naftom.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je 46 centi, na 41,89 USD. Na američkom tržištu barel se prodavao po 51 cent nižoj cijeni, od 39,11 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se ponovo usredsredili na podatke o novozaraženima u SAD-u. U četvrtak je zabilježeno rekordnih više od 60,5 hiljada novih slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu. To je ujedno najveći broj dnevnih slučajeva u svijetu od izbijanja zaraze u Kini krajem prošle godine.

“Na pomolu je dalji gubitak radnih mjesta budući da nekoliko država ponovo uvodi restriktivne mjere radi suzbijanja zaraze. Amerika je još na velikim mukama zbog pandemije i to nije dobra vijest za izglede za naftnu potražnju”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila je procjenu potražnje za naftom u ovoj godini na 92,1 milion barela dnevno, zbog manjeg od očekivanog pada potražnje u drugom kvartalu. Ona je upozorila da širenje Covida-19 predstavlja rizik za prognoze.

“Tržište nafte je nesumnjivo ostvarilo napredak, ali veliki broj slučajeva koronavirusne zaraze, a u nekim zemljama i njihov znatno pojačan rast, uznemirujući su podsjetnik da pandemija nije pod kontrolom”, rekli su iz IEA.

Cijene su takođe pritisnule vijesti da je Libijska nacionalna naftna korporacija nakon polugodišnje blokade ukinula stanje ‘više sile’ na sav izvoz.

Pritisak na slabljenje cijena stvaraju i kontinuirano visoke zalihe nafte zbog pada potražnje za benzinom, dizelom i drugim gorivima, povezanog s epidemijom. Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su u prošloj sedmici gotovo šest miliona barela, a analitičari su očekivali njihov pad.

Rastuća napetost između SAD-a i Kine takođe stvara pritisak na cijene. Kina je objavila kako će recipročnim mjerama odgovoriti na američke sankcije kineskim zvaničnicima zbog navodnog kršenja ljudskih prava manjinskih Ujgura.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 43,31 USD, što je 13 centi niža cijena nego dan ranije.

Najčitanije