fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 45 USD

Cijene nafte stabilne iznad 45 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 45 USD, jer oluja Laura nije prouzrokovala veće štete u srcu američke naftne industrije u Luisijani i Teksasu.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima za isporuke u oktobru bila skoro nepromijenjena u odnosu na zatvaranje i iznosila je 45,19 USD. Na američkom tržištu porasla je 20 centi na 43,24 USD, prenosi SEEbiz.

“Uragani su prošli kroz američki dio Meksičkog zaliva i prema preliminarnim procjenama nijesu prouzrokovali štetu na bušotinskim postrojenjima, ni u rafinerijama, pa su cijene nafte izgubile dodatak povezan s olujom i ponovo stagniraju”, konstatovala je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Uragan Laura pretvorio se u tropsku depresiju i stigao u Luisijanu u četvrtak ujutro, uz vjetrove jačine 240 kilometara na sat. Oštetio je zgrade, rušio drveće i ostavio bez struje više od 650 hiljada stanovnika u Luisijane i Teksasa, ali rafinerije su pošteđene velikih poplava.

Američki proizvođači su zatvorili proizvodne kapacitete od 1,56 miliona barela dnevno ili 83 odsto ukupne proizvodnje u Meksičkom zalivu, a devet rafinerija zatvorilo je prije oluje preradu oko 2,9 miliona barela dnevno ili 15 odsto ukupnih prerađivačkih kapaciteta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Već u četvrtak naveče luka u Hjustonu, glavnom američkom centru za izvoz sirove nafte kroz koje dnevno prolazi oko 600 hiljada barela, počela se otvarati za komercijalne isporuke.

Cijene na naftnom tržištu već dugo neuobičajeno slabo osciliraju, za razliku od finansijskih berzi, rekao je analitičar Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

“Cijene nijesu reagovale čak ni na slabiji dolar. Nema impulsa koji bi ih podigao ili spustio. Rijetko vidimo tako nizak nivo oscilacija kroz tako dug vremenski period, posebno s obzirom na dinamičnu situaciju na strani potražnje i ponude”, naglašava Weinberg.

Očekivanja za potražnju i dalje su pesimistična.

„Svima osim Saudijskoj Arabiji jasno je da se svjetska naftna potražnja neće vratiti na nivoe iz prošle godine, barem još do do 2022. godine”, navodi u bilješci klijentima konsultantska kompanija PVM Oil Associates.

Oni su dodali da nova mjesečna procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA), američke vlade i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sugeriše da se potrošnja sljedeće godine neće oporaviti na pretpandemijski nivo.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 45,81 USD, te je pala 24 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije