fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skliznule ispod 51 USD

Cijene nafte skliznule ispod 51 USD

Njujork, London, (MINA-BUSNESS) – Cijene nafte skliznule su u četvrtak u mirnoj trgovini na međunarodnim tržištima ispod 51 USD, pritisnute zabrinutošću zbog širenja novog soja koronavirusa.

Cijena barela Brent nafte, koja se vadi u Sjevernom moru i referentna je za evropsko tržište, pala je 40 centi na 50,80 USD, prenosi SEEbiz.

Cijena barela WTI nafte, koja se vadi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pala je 36 centi na 47,36 USD.

Trgovce je ohrabrio izvještaj američke vlade, koji je pokazao da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici pale 562 hiljada barela. Pale su i zalihe benzina, 1,1 milion barela, i zalihe derivata, 2,3 miliona barela.

Dobro raspoloženje na tržištu podstakla je i vijest o sporazumu EU i Velike Britanije o Brexitu.

Slabiji dolar pojeftinjuje naftu za imaoce drugih valuta i time podupire potražnju.

Praznično raspoloženje na tržištima zasjenio je donekle strah od novog soja koronavirusa. Nadu, ipak, ulivaju očekivanja barem četiri proizvođača lijekova da će njihove vakcine protiv koronavirusa biti efikasne i protiv novog, još zaraznijeg soja koji bjesni u Britaniji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije zbog praznika na svojoj internet stranici objavila cijenu barela sirove nafte iz korpesvojih članica. Posljednji objavljeni podaci su od prošlog četvrtka, kada je iznosila je 50,78 USD.

Najčitanije