fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prošle sedmice blago porasle

Cijene nafte prošle sedmice blago porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte su prošle sedmice na svjetskim tržištima blago porasle, jer im podršku pruža mogući embargo Evropske unije (EU) na uvoz “crnog zlata” iz Rusije, dok dalje poskupljenje tog energenta ograničava usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 0,9 odsto na 112,55 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,5 odsto na 113,23 USD, prenosi Hina.

Cijene nafte su prošle sedmice oscilirale najviše pod uticajem procjena o usporavanju rasta najvećih svjetskih ekonomija i daljeg kretanja inflacije.

Tako su, na primjer, u četvrtak cijene pale zbog zabrinutosti da bi visoke cijene goriva mogle naštetiti ekonomskom rastu, dok su najave ublažavanja mjera zaključavanja u Šangaju i nekim drugim kineskim gradovima ograničile gubitke.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su da postoji 35 odsto izgleda za recesiju u naredne dvije godine, dok je Wells Fargo Investment Institute objavio da krajem ove i početkom naredne godine očekuje blagu recesiju u američkoj privredi.

Evropska komisija (EK) predstavila je plan vrijedan 210 milijardi EUR kako bi prekinula oslanjanje Evrope na ruska fosilna goriva do 2027. godine i ubrzala prelaz na zelenu energiju.

Komisija se nada da će se postići dogovor o zabrani uvoza ruske nafte, koja uključuje izuzetke za zemlje koje najviše zavise od ruske nafte, kao što je Mađarska.

Podršku cijenama pružaju i nove podsticajne mjere kineske centralne banke kako bi se spriječilo dalje usporavanje rasta druge po veličini svjetske privrede, a s pažnjom se prate i planovi za ublažavanje mjera protiv koronavirusa u najnaseljenijem gradu Šangaju. A to bi moglo dovesti do oporavka potražnje u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte.

„Trenutno su veće mogućnosti za rast nego za pad cijena nafte, usljed ponovnog otvaranja gradova u Kini i daljih pomaka u EU prema zabrani ruske nafte”, rekao je analitičar u firmi OANDA, Craig Erlam.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku svjetske ekonomije od koronakrize, od početka ove godine cijene nafte su skočile oko 45 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije