fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pod pritiskom rasta zaliha u SAD-u

Cijene nafte pod pritiskom rasta zaliha u SAD-u

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima pod pritiskom vijesti o neočekivano intenzivnom rastu zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a rast broja slučajeva koronavirusa mogao bi dodatno smanjiti potražnju za gorivima na tržištu najvećeg svjetskog potrošača.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,72 USD. Na američkom tržištu barelom se trguje po 41,22 USD, prenosi SEEbiz.

U odvojenom izvještaju Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je objavio je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 44,29 USD, te je porasla 1,26 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Američki institut za naftu izvijestio je da su američke zalihe sirove nafte porasle prošlu sedmmicu za neočekivano velikih 7,5 miliona barela, dok su analitičari očekivali povećanje za 2,1 milion barela.

“Strahovi od prezasićenosti u SAD-u trajno su zaposjeli naftno tržište”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a i dodao da će to trajati sve dok država ne zaustavi širenje korone.

Broj zaraženih u svijetu u srijedu je premašio 15 miliona, a američki predsjednik Donald Trump rekao je kako je vjerovatnije da će se epidemija pogoršati, a ne poboljšati. Njegovi komentari odstupaju od ranije strategije sa snažnim naglaskom na ponovno otvaranje američke ekonomije.

“Tržišta bi mogla dočekati pozitivno Trumpove riječi”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energy, jer je to jedna od njegovih do sada najrazumnijih izjava o pandemiji.

On smatra da bi to moglo pozitivno uticati na perspektivu naftne potražnje. Umjesto nekontrolisanog, razornog drugog talasa zastoja, možda će se sada povećati izgledi SAD-a da konačno ostvari kontrolu nad širenjem zaraze.

Dogovor Evropske unije u utorak podignuo je cijene nafte, međutim rast napetosti između SAD-a i Kine zbog koronavirusa i Hong Konga pritiska cijene. Kina je objavila da je SAD naglo zatražio zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu. Peking je to snažno osudio i obećao mjere odmazde.

Tu su i znakovi da Irak, drugi po veličini proizvođač u OPEC-u, još ne ispunjava svoj cilj u okviru sporazuma o rezovima.

Rusija u međuvremenu planira od 1. do 10. avgusta da smanji izvoz nafte iz baltičkih luka i crnomorske luke Novorosijsk za gotovo četvrtinu, pokazuju preliminarni podaci, što bi pak podržalo cijene.

Najčitanije