fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 66 USD

Cijene nafte pale ispod 66 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 66 USD od pritiskom zabrinutosti da će nagli rast broja zaraženih koronavirusom u Indiji smanjiti potražnju za gorivom u trećom po veličini uvozniku nafte u svijetu.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,14 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65,43 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,28 USD nižoj cijeni, od 61,39 USD, prenosi SEEbiz.

“Nervozna strahovanja za potražnju ponovo su se našla u centru pažnje zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom. Nigdje to nije tako očigledno kao u Indiji”, rekli su analitičari PVM-a.

Indija, treći po veličini uvoznik i potrošač nafte u svijetu, ponovo je u srijedu objavila podatke o rekordnom povećanju broja smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom.

Cijene su se našle pod pritiskom i nakon što je izvještaj Američkog instituta za naftu (API) pokazao blagi rast američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, za 436 hiljada barela. Porasle su i zalihe derivata.

Snabdijevanje bi moglo porasti s obzirom na napredak u pregovorima Irana i grupe svjetskih sila o spašavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, koje bi moglo rezultirati ukidanjem američkih sankcija i povratkom veće količine iranske nafte na tržište.

Veliki trgovci naftom očekuju rast cijena u sljedećim mjesecima paralelno vakcinaciji protiv koronavirusa, pa spremaju dizel i kerozin na novoizgrađene supertankere u Aziji i Africi.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici saopštila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 65,36 USD, što znači da se povećala 26 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije