fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAukcija radio-frekvencijskog spektra

Aukcija radio-frekvencijskog spektra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) donio je odluku o pokretanju postupka javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz više opsega, za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža.

Regulator je donio odluku o pokretanju postupka javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 900 i 1,8 hiljada megaherca (MHz), kao i dva i 2,6 gigaherca (GHz).

Savjet je usvojio i dokumentaciju za javno nadmetanje za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz navedenih opsega.

“Agencija namjerava da postupak dodjele radio-frekvencija iz opsega 900 MHz, 1,8 hiljada MHz, dva GHz i 2,6 GHz, kao prvu fazu dodjele raspoloživih radio-frekvencija za mobilne mreže, sprovede uvažavajući načela objektivnosti, transparentnosti, nediskriminatornosti i proporcionalnosti, uzimajući u obzir i principe racionalnog korišćenja radio-frekvencijskog spektra”, navodi se u saopštenju.

Regulator će voditi računa i o potrebi zaštite efektivne konkurencije na tržištu javnih mobilnih elektronskih komunikacionih usluga i omogućavanja kontinuiteta pružanja usluga velikom broju korisnika.

Iz EKIP-a su objasnili da je strategija dodjele raspoloživih radio-frekvencija za mobilne mreže dizajnirana na način koji omogućava ostvarenje određenih ciljeva.

Neki od njih su očuvanje i podsticanje efektivne konkurencije na tržištu mobilnih elektronskih komunikacionih usluga, omogućavanje stabilnog poslovnog okruženja za mobilne operatore i druge investitore, kreiranje uslova za dalji razvoj mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga i omogućavanje implementacije i razvoja naprednih tehnologija kroz blagovremenu dodjelu adekvatnih frekvencijskih resursa.

“Ciljevi su i omogućavanje dostupnosti širokopojasnih usluga prenosa podataka odgovarajućeg kvaliteta na što je moguće većem dijelu teritorije Crne Gore i obezbjeđivanje razvoja elektronskih komunikacionih usluga i infrastrukture za podršku društvenom i ekonomskom napretku države”, dodaje se u saopštenju.

Iz EKIP-a su naveli da je jedan od ciljeva i ostvarivanje prihoda za budžet Crne Gore od dodjele radio-frekvencija koji odražavaju tržišnu vrijednost spektra.

Agencija se opredijelila da postupak dodjele radio-frekvencija iz opsega 900 MHz, 1,8 hiljada MHz, dva GHz i 2,6 GHz za mobilne komunikacione mreže sprovede metodom multiband aukcije spektra.

“Radio-frekvencijski resursi koji su predmet dodjele će biti dostupni za implementaciju MFCN (TRA-ECS) sistema uz potpunu primjenu principa tehnološke neutralnosti, što će vjerujemo dovesti do njihove maksimalne valorizacije”, objasnili su iz EKIP-a.

Radio-frekvencije koje su predmet javnog nadmetanja se dodjeljuju za korišćenje na ekskluzivnoj osnovi na čitavoj teritoriji Crne Gore, u skladu sa uslovima datim u odgovarajućim planovima raspodjele radio-frekvencija.

Javno nadmetanje se sprovodi metodom aukcije spektra u kombinovanom formatu prilagođenog višekružnog “clock” nadmetanja i prilagođenog jednokružnog nadmetanja putem zapečaćenih ponuda.

Kriterijum za izbor najpovoljnijih ponuđača je ponuđena cijena.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ima svako zainteresovano pravno lice koje otkupi dokumentaciju za javno nadmetanje, a koje ima najmanje pet godina iskustva u implementaciji javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i pružanju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih usluga.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ima i grupa ponuđača, odnosno konzorcijum.

Odobrenja za korišćenje radio-frekvencija, koja budu izdata nakon završenog postupka i izbora najpovoljnijih ponuđača, biće izdata sa periodom važenja do 1. septembra 2031. godine.

Okvirni termin za početak aukcije spektra je između 20. i 24. decembra ove godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije