fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAkcionarima na ime dividende biće raspodijeljeno 1,89 miliona

Akcionarima na ime dividende biće raspodijeljeno 1,89 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcionari Crnogorskog Telekoma odlučili su danas da se dio prošlogodišnje neto dobiti, u iznosu od 1,89 miliona EUR, odnosno četiri centa po akciji, isplati dioničarima na ime dividende.

„Odlučeno je i da se preostali dio dobiti u iznosu od 2,4 miliona EUR raspodijeli u zadržanu dobit, a o čijoj će eventualnoj isplati, u zavisnosti od finansijske pozicije kompanije, biti odlučivano na prvom narednom zasijedanju Skupštine akcionara“, navodi se u saopštenju kompanije.

Akcionari su na redovnoj godišnjoj Skupštini usvojili finansijski i izvještaj o poslovanju za prošlu godinu.

Kompanija je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 4,3 miliona EUR.

„Prošlu poslovnu godinu Telekom je završio na liderskoj poziciji na tržištu u postpejdu, u oba segmenta, odnosno po broju rezidencijalnih i poslovnih korisnika, kao i korisnika mobilnog interneta“, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući tome, kako su naveli, pozitivna kretanja prihoda Telekom je u prošloj godini ostvario od postpejd usluga, pod uticajem restrukturiranja portfolija i rasta broja korisnika, zatim od TV usluga usljed rasta broja korisnika, kao i od prodaje opreme.

„U prošloj godini je u poređenju sa 2018, zabilježeno i smanjenje prihoda koje je dominantno rezultat regulacije maloprodajnih cijena i smanjene upotrebe servisa fiksne telefonije, zatim iz godine u godinu manje potrošnje korisnika pripejd usluga, te nižeg dolaznog međunarodnog saobraćaja i roming regulacijom za zemlje Balkana“, objasnili su iz kompanije.

Tako je operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), bez specijalnih efekata i nakon najma, u prošloj iznosila 29,1 milion EUR, 7,3 odsto manje nego u uporednom periodu.

Izvršna direktorica Telekoma, Dina Cibulskaja, kazala je da je prošlu godinu u Telekomu obilježilo donošenje i sprovođenje niza pažljivo planiranih strateških odluka i mjera.

„One su, uprkos početku primjene roming regulacije za zemlje Zapadnog Balkana, počele da daju rezultate već od trećeg kvartala prošle godine, naročito vidljive u četvrtom kvartalu prošle i prvom kvartalu ove godine, i dovele su do rasta naše korisničke baze i zadovoljstva samih korisnika“, navela je Cibulskaja.

Ona je navela da su posebno ponosni na činjenicu što su brzim prilagođavanjem i konsolidacijom u vanrednim okolnostima pokazali da je strateška odluka da nastave sa digitalizacijom, sa posebnim fokusom na digitalnu transformaciju unutar kompanije, bila ispravna, i da će nastaviti da daje rezultate.

Iz Telekoma su podsjetili i da uprkos veoma konkurentnom telekomunikacionom tržištu u Crnoj Gori, godinama ostaju jedini telekomunikacioni operator čije se akcije nalaze na berzi.

Skupština akcionara je za nezavisnog revizora društva za ovu godinu izabrala revizorsko preduzeće PricewaterhouseCoopers (PWC).

U skladu sa zakonskom obavezom, razriješen je Odbor direktora izabran na prethodnoj redovnoj Skupštini akcionara, a odlukom o imenovanju članova tog tijela reizabran je Bord iz prethodnog saziva, pa će i u novom mandatu kompanijom upravljati Siniša Đuranović, Marc Stehle, Daniel Daub, Ivan Bartulović i Tripko Krgović.

Najčitanije